Vučić: Očekujemo da trgovinska razmena sa Slovenijom pređe milijardu evra

Izvor: RTS, 24.Okt.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Očekujemo da trgovinska razmena sa Slovenijom pređe milijardu evra

Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, ekonomska saradnja je u usponu, što se vidi u obimu trgovinske razmene i dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, izuzimajući još neke segmente sukcesije, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom. Cerar kaže da je Srbija važan faktor za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da Slovenija sa Srbijom ima odlične političke odnose. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vučić je na konferenciji za novinare, posle zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije u Beogradu, rekao da su dve vlade pokušale da pokriju sve sfere društvenog života, a da je ključ bio na političkim i ekonomskim pitanjima. 

"Želeo bih da kažem da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, što se uvek ogleda u obimu trgovinske razmene", rekao je Vučić na konferenciji za medije sa Mirom Cerarom u Palati "Srbija".
Prema njegovim rečima, obim trgovinske razmene dve zemlje prošle godine je iznosio 870 miliona evra, a očekuje se da ove godine ta razmena, koja je u porastu između 12 i 16 odsto, pređe i prvu milijardu evra.
"Slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi, a ukupne investicije iz te zemlje su 1,2 milijarde evra. Mi u Sloveniji prvi put imamo više od 70 miliona evra investicija i one rastu", kaže Vučić. 
Ističe da ne investira samo "Fruktal" u Sloveniju, već i da u toj zemlji posluju i pojedini privatnici koji ulažu u turističke i ugostiteljske objekte.
"Imamo pozitivne trendove što se rasta ekonomije tiče, ali imamo još prostora za napradak", rekao je Vučić i dodao da je Slovenija zemlja sa kojom nemamo gotovo nikakvih otvorenih pitanja. 
Vučić: Srbija i Slovenija radiće zajedno na privlačenju stranih turista
Premijer je rekao i da je zahvalio Sloveniji na pomoći na evropskom putu Srbije.

"Slovenija poznaje prilike na prostoru bivše Jugoslavije, nemamo otvorenih pitanja sem manjih pitanja koja se tiču zaostavštine bivše Jugoslavije. Ali postoje i određene stvari o kojima tek moramo da razgovaramo i želimo da sve rešimo što je moguće brže", kaže premijer.
Dodaje da je nezaposlenost mladih u Srbiji 43 odsto, a da je Slovenija tu stopu smanjila na 16,2 odsto.
"Razgovarao sam sa kolegom Cerarom i nasamo o tome, ali su i naše kolege iz vlade posebno razgovarale o tome šta da uradimo u budućnosti, da okrenemo te trendove. Razgovarali smo i o našim banjama, o dobroj vojnoj ali i vojnoekonomskoj i vojnoobrazovnoj saradnji. Radićemo zajedno i povodom migrantske krize", napominje Vučić.
Kaže da je ministar energetike Aleksandar Antić od svog slovenačkog kolege video kako se postupa sa starim rudnicama koji se zatvaraju.
"Ideja je da nam mentori u tome budu Slovenci i da preuzmemo njihovo iskustvo. Razgovarali smo i o pitanjima iz oblasti zdravstva, saobraćajne infrastrukture, i u pogledu elektronskog plaćanja", ističe premijer.
Napominje i da je tema bila i zajednička organizacija velikih sportskih takmičenja, poput Evropskog prvenstva u ženskoj košarci.
Vučić je rekao da je na sednici vlade bilo reči i o vazdušnom saobraćaju, elektronoskom plaćanju, završetku uvođenja e-uprave.
"Ono što je takođe bila tema je i zajednički nastup na trećim tržištima, pre svega prema SAD i Iranu. Radićemo zajedno i u privlačenju turista", kaže Vučić.
Premijeri Srbije i Slovenije, Aleksandar Vučić i Miro Cerar, dogovorili su se o narednim koracima u rešavanju pitanja nasleđa bivše Jugoslavije.
Vučić je na konferenciji za novinare rekao da Srbija potražuje automobile Josipa Broza Tita i vilu na Bledu, a Slovenija umetnine, te da će ta pitanja biti rešena u prijateljskom duhu.
"Nemamo velikih problema, rešavamo pitanja od diplomatsko-konzularnih predstavništava, do većih problema sa Beogradskom i Ljubljanskom bankom u Njujorku. Mi gledamo kako nama Titova vozila da se vrate, neki muzeji, vila na Bledu, a Slovenija kako da se veći broj umetničkih dela vrati u tu zemlju. Mi bismo to rešili bilateralno, a ne kroz sukcesiju. To ide u dobrom smeru, u prijateljskom duhu", rekao je Vučić.
Cerar: Odlični odnosi sa Srbijom, nemamo ozbiljnijih otvorenih pitanja
Slovenački premijer Miro Cerar kaže da mu je zadovoljstvo što je sa slovenačkim ministrima danas u Srbiji.

"Imamo odlične političke, prijateljske i druge odnose i sa zajedničkim sednicama vlade nadgrađujemo dobre odnose", kaže Cerar.
Cerar je rekao da dve zemlje sarađuju kada su u pitanju arhivska dokumenata, da se ti arhivi polako prenose u Sloveniju, kao i u oblasti uređenja zajedničke imovine i prenosa konzularno-diplomatskih predstavništava.
"S tim procesom ne smemo stati, moramo ga intenzivirati, da se te stvari konačno urede. Saradnja sa Srbijom će podstaći bolju saradnju i sa drugim zemljama bivše Jugoslavije", rekao je Cerar.
On je istakao da će Slovenija dobiti 43 originalna međunarodna sporazuma iz Arhiva Srbije, te da je postignut dogovor o digitalizaciji jugoslovenskog arhiva, što je zajedničko nasleđe.
Dodaje da rad na zajedničkim sednicama znači da paralelno sarađujemo u svim oblastima.
Cerar je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon sastanka dve vlade, rekao da Slovenija pomaže Srbiji kao prijateljskoj zemlji, da za nju treba da ostanu otvorena vrata za ulazak u EU i da se zalaže za što brže otvaranja poglavlja.
Kako je rekao, slovenački stručnjaci sa iskustvom i znanjem pomažu Srbiji u tom pogledu kroz tvining projekte.
Srbija je, prema njegovim rečima, značajan deo evropske porodice i važan faktor i akter stabilnosti Zapadnog Balkana, što je bitno za saradnju i očuvanje mira.
Cerar je posebno istakao ulogu Srbije u migrantskoj krizi, ističući da dve zemlje i u toj oblasti sarađuju.
Slovenački premijer je naveo i da zemlje EU treba da saslušaju i šta imaju da kažu zemlje koje nisu članice, a koje imaju aktivnu ulogu u rešavanju te krize. On je, govoreći o sastanku dve vlade i rezultatima, istakao da je posebno zadovoljan što se sa premijerom Vučićem dogovorio o otvaranju perspektive u saradnji mladih.
I premijer Slovenije je kao i njegov kolega iz Srbije istakao zadovoljstvo privrednom saradnjom i povećanjem robne razmene. Kako je rekao, posebno je zadovoljan što su ispunjene stvari dogovorene na prethodnim sednicama.
"Želimo sarađivati u svim oblastima" poručio je Cerar i pozvao sve građane Srbije da dođu na planine, more i banje u Sloveniji, ali i takođe svoje sunarodnike da posete Srbiju.
"Stroža kontrola granica zbog novih migranata"
Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da ta država postavlja novu ogradu na granici sa Hrvatskom kako bi sprečila eventualni nekontrolisani dolazak novih migranata i najavio da će kontrola granica biti stroža.

Cerar je rekao da se menja dosadašnja žičana ograda i postavlja nova, od panela, jer je "manje opasna", ali i zbog, kako je rekao, veoma lošeg iskustva od prošle godine kada su migranti nekontrolisano dolazili preko zelene granice iz Hrvatske.
"Nije bilo moguće kontrolisati ih niti usmeravati taj migrantski tok i nuditi im odgovarajuću pomoć. S tehničkim ogradama usmeravamo potencijalne migrante na određene tačke ulaska, na kojima će biti sprovođena šengenska kontrola, jer Slovenija mora da poštuje pravila i da odlučuje ko može da uđe", rekao je Cerar.
On je na konferenciji za medije dodao i da je činjenica da postoji mogućnost da se migrantski tokovi povećaju, naročito ukoliko dogovor Evropske unije i Turske ne bude ostvaren.
"Ta realna mogućnost postoji i zato moramo da budemo spremni na teške scenarije. Slovenija će morati da sprovodi krajnje strog režim na granici sa Hrvatskom, kao što Austrija već čini na svojim granicama", rekao je Cerar.
Premijer Slovenije je ocenio i da Evropska unija napreduje u traganju ka jedinstvenoj politici prema migrantskoj krizi i moraće da zauzme čvrst stav.
Slovenački premijer je rekao da Evropska unija mora da ostane otvorena i humana prema onima koji beže iz država u kojima se krše ljudska prava, ali i da istovremeno sprečava nelegalni prelazak granica.
Kako je objasnio, EU mora organizovano da sprovodi nadzor nad migrantima jer bi, u protivnom, moglo da dođe do bezbednosnih problema.
"Mnogi migranti ne uspevaju da se uklope na odgovarajući način u naša društva. Zato je važan korak što EU polako shvata koliko je značajna efikasna kontrola spoljnih granica, poput Bugarske, Grčke i Italije", rekao je Cerar, koji je dodao da će krajem godine na terenu početi da funkcioniše Evropska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnim granicama članica EU.

Prema njegovim rečima, važna je implementacija ugovora između EU i Turske, ali ako dođe i do kašnjenja, potrebno je nastaviti pregovore kako se taj proces ne bi zaustavio.
"To radimo u dobroj veri da ćemo zajedno uspeti da savladamo te migrantske tokove", rekao je Cerar.
Cerar i Vučić su prethodno održali sastanak u četiri oka, nakon čega je usledila zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije.
Privredna komora Srbije, u saradnji sa slovenačkim privrednicima, organizovaće danas i Poslovni forum Srbija–Slovenija, na kome će se obratiti dvojica premijera.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mi i Slovenci "napadamo" SAD i Iran

Izvor: B92, 24.Okt.2016

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da prvi put možemo da se pohvalimo da i mi, Srbi, imamo investicije u Sloveniji...“Srpske investicije iznose 70 miliona evra, nije više Fruktal sam, ima sada i privrednika koji ulažu u turizam, hotelijerstvo i biće ih još više”, rekao...

Nastavak na B92...

Slovenci, dođite u Beograd za Novu godinu biće spektakularno: Vučić sa Cerarom (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 24.Okt.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Beograd i Ljubljana nemaju otvorenih pitanja, osim nekih manjih, poput pitanja sukcesije...- Želeo bih da kažem da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, što se uvek ogleda u obimu trgovinske razmene - rekao je Vučić na konferenciji za medije sa...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.