Vučić: Nemam primedbe na sastav vlade Ane Brnabić

Izvor: RTS, 27.Jun.2017, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nemam primedbe na sastav vlade Ane Brnabić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da Vlada Srbije koju je predložila Ana Brnabić nastavi da radi dobar posao i dodao da nije imamo primedbe, kao predsednik najveće stranke u zemlji, na sastav vlade koji je predložila.
"Nisam imao nikakvih primedaba, a da sam i imao, možda ništa ne bih ni rekao", rekao je Vučić novinarima na Beogradskom sajmu.

Očekuje da Vlada nastavi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da dobro radi posao: "Ani želim mnogo uspeha", rekao je predsednik Srbije i podvukao da joj želi da održi finansijsku disciplinu, što je, kaže, suština.
Dodao je da je i ranije izražavao bojazan zbog eventualne regionalne nestabilnosti, ali da, što se ostalog tiče, vidi čist i jasan prosperitet zemlje.
Odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo pritisaka na njega prilikom izbora Vulina, predsednik Srbije odgovorio je odrično.
"Na mene niko nije vršio pritisak, niko, ni iz jedne ambasade niti vlade, bilo koji predsednik", rekao je Vučić.
"Podrazumeva se da ne može, ali niko nije ni pokušavao. Lagao bih da izigravam heroja, kao 'ja junak, izdržao sam'. Niko me ništa nije pitao", dodao je Vučić.
Pojedini mediji su objavili da SAD nisu zadovoljne rešenjem da Vulin vodi odbranu.
Sam Vulin je izjavio, kako ga citira jedan dnevni list, da je "čuo sa više strana" da se ambasador SAD interesovao za to rešenje, odnosno da je bilo interesovanja, "i u inostranstvu, i od strane unutrašnjih lobija", da resor odbrane vodi neko blizak "isključivo Zapadu".
Vučić o JS: Svaki potez nosi određene posledice...
Predsednik Srbije izjavio je, povodom najave Jedinstvene Srbije da neće glasati za novu vladu, da svako ima pravo na svoje stavove i politiku, ali i da svaki potez u politici donosi određene posledice.
"Ne možete da budete i popularni, a i da delite ono što je dobro sa onima koji su povlačili ne samo popularne poteze. Ako ste u timu i kada se donose odluke o smanjenju plata, onda je fer da budete u timu kada te plate budu mnogo veće. Nije fer da delite to sa nama kada smo morali da donosimo odluku svojevremeno, a da se onda posle tri meseca hvalite kada budu značajno uvećane plate, kada budu najveće u srpskoj istoriji", predočio je Vučić.
Ukazao je da je već danas plata u Srbiji veća prosečno za 50 evra nego ranije, da iznosi oko 405 evra, a do kraja godine popeće se na 440 do 445 evra.
Sledeće godine, kako je najavio, ići će i preko 500 evra.
"To su veliki rezultati. Ne mogu preko noći da idu preko 1.000 evra kako neki tvrde. Do tih velikih rezultata nismo došli lepom pričom već teškim radom i nepopularnim merama. Onaj, koji je imao petlju da bude uz nas kada su nepopularne mere donošene i nepopulistički i nedemagoški potezi preduzimani, ima pravo da se hvali tim rezultatima", podvukao je Vučić.
Rekao je da je za njega važno da zna da ima stabilnu podršku u Skupštini za zakone koji se neće svima svideti, a ima podršku 128 ili 129 poslanika.
Vučić: Svakako će plate i penzije biti veće
Plate i penzije će svakako do kraja godine biti uvećane, rekao je predsednik Srbije dodajući da je jedino pitanje koliko će biti povećanje, što će zavisiti od dogovora s MMF-om.
Upitan da prokomentariše napise u medijima prema kojima novoj vladi ostavlja nezavidnu situaciju, jer je obećao povećanje plata i penzija, a s MMF-om tokom aktuelnih razgovora u Beogradu to nije tema, Vučić je rekao da je to tema uvek u septembru, kad se vode poslednji godišnji pregovori s tom finansijskom institucijom.
Da li će MMF dozvoliti takve razgovore, Vučić je rekao: "Naravno da će dozvoliti, jedino će opet biti svađe oko prostora, svađe i borbe."
Ali, kako je primetio, Srbija je na kraju aranžmana s MMF-om, a on je, dodao je, veoma skroman u proceni naših šansi za rast.
"Vodim računa da uštedimo novac, da nema rizika za budžet, ali mislim da imamo značajnog prostora za povećanje. Stanje u budžetu niko u ovoj zemlji ne poznaje bolje od mene i znam koliko imamo prostora. Već smo trošili novac za te namene, ali smo ulagali i u proizvodnju", rekao je Vučić.
Uostalom, kako je primetio, i oni (MMF) već sada priznaju da ćemo imati bolji rezultat, što govori o velikom prostoru za bolji život građana.
"Svakako će i plate i penzije biti veće i oni (MMF) to ne misle da negiraju, ali svakako će o tome da odluči Vlada i niko drugi", zaključio je predsednik.
"Zastava SAD je okej, gde god da je, a srpska im problem..."
Aleksandar Vučić je izjavio je da kritike uglavnom upućuju oni koji ništa ne rade, da se naslušao prilično gluposti, a da sve što su takvi uputili na račun fontane na Slaviji predstavlja paradigmu gluposti i laži upravo tih koji ništa ne rade.
Odgovarajući na pitanja novinara i komentare poverenika Rodoljuba Šabića u vezi sa idejom jarbola i zastave koji bi bili simbol Beograda, predsednik je rekao da na samo pominjanje zastave Srbije slede kritike i upitao da li to neko ima nešto protiv srpske zastave.
Kako je rekao, oni koji što ništa ne rade uglavnom znaju sve da kritikuju.
"Bilo bi divno da Beograd dobije dobije veliku srpsku zastavu kao jedan od simbola grada."
Vučić je (pominjući TV N1) rekao da u SAD zastavu stavljaju svuda – od kosmodroma, do donjeg veša i čarapa.
"Nema gde nema zastave, a izgleda da nekome smeta srpska zastava", dodao je predsednik Republike koji je naglasio da je ponosan na srpsku zastavu.
"Ako budem u mogućnosti da glasam preko interneta, glasaću 'za'", poručio je Vučić i naveo da će biti za to uprkos željama Šabića i nekih drugih.
U tom smislu, predsednik se osvrnuo i na fontanu na Slaviji i upitao gde su ti stručnjaci koji su govorili da ona preliva.
Kako je rekao, ona ima modernu opremu, pumpe, filtere, senzore za vetar i upitao da li oni koji i ne znaju ko je Dimitrije Tucović sada žale što u toj fontani ne mogu da peru noge.
"Svašta slušam i trpim razne gluposti od nekih medijskih poslenika, ali i političara koji su urušili državu", dodao je Vučić.
"Ni dinar iz države za hranu i piće na inauguraciji"
Predsednik je dodao i da se ne ljuti na one koji nisu došli na svečanost povodom njegove inauguracije.
"Uopšte se ne ljutim, osim što sam se ljutio na one koji nisu hteli da prisustvuju zakletvi u Narodnoj skupštini i da čestitaju, jer je to razlika. Baš ni na koga se ne ljutim", rekao je Vučić.
Predsednik je istakao da nije razumeo one koji nisu hteli da dođu u Skupštinu Srbije, jer je, kako je rekao, on svojim protivnicima čestitao i 2004. i 2008, iako je, kako kaže, razlika u glasovima bila jedan odsto, a prilikom njegove pobede više od 50 odsto.
"Nisu u stanju da priznaju svoj poraz, i to pokazuje razliku", rekao je Vučić.
Dodao je da ni od koga nije tražio da dolazi kod njega na inauguraciju, već da su svi dobili pozivnice.
Kada je reč o proslavi u Palati "Srbija", Vučić je rekao da je njom prikazan značaj Srbije i da je time bila važan deo sveta.
"Država ni dinar nije platila ni za hranu, ni za piće, čak i to što su neki ljudi donirali, dali su posle deci u Zvečanskoj. Nikakav problem s tim nemam, ponosan sam kako je to dostojanstveno i lepo izgledalo", rekao je Vučić.
Predsednik je, upitan kako komentariše naslovnu stranu nedeljnika Vreme, na kojoj je Apis, rekao da ne ume da plače "kao neki" i njima ostavlja da plaču i kukaju.
Kako je rekao, on je zadovoljan, naznačivši da su štampane stotine miliona stranica protiv njega bez ikakvog rezultata "jer građani vide ko i kako radi i ko je marljiv".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Nemam primedbe na sastav vlade Ane Brnabić, nisu me pritiskali zbog Vulina

Izvor: Blic, 27.Jun.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da vlada Srbije koju je predložila Ana Brnabić nastavi da radi dobar posao i dodao da nije imamo primedbe, kao predsednik najveće stranke u zemlji, na sastav vlade koji je predložila...- Nisam imao nikakvih primedbi, a i da sam i imao,...

Nastavak na Blic...

VUČIĆ: Niko nije zvao oko Vulina

Izvor: OkRadio.rs, 27.Jun.2017

Beograd -- Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odbacio je navode medija da je trpeo pritiske zbog odluke da Aleksandar Vulin bude ministar vojni. Kako je rekao, on "nije imao primedbe koje bi izneo" mandatarki Ani Brnabić, a osnov vlade je već postojao i došlo je do samo...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.