Vučić: Neću dozvoliti da me zaplaše

Izvor: RTS, 06.Dec.2016, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Neću dozvoliti da me zaplaše

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je kao predsednik Vlade želeo da pokaže da neće dozvoliti onima koji malo rade da drže pridike Vladi Srbije. Ističe da je veliki podstrek to što Nemačka smatra da je Srbija zaslužila da do kraja godine otvori još tri poglavlja u pregovaračkim pregovorima sa EU.
Aleksandar Vučić je, na vanrednom obraćanju medijima u holu Skupštine Srbije, gde se raspravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o Predlogu budžeta za 2017, poručio "onima koji misle da bahatošću" mogu da ga zaplaše, da ga neće uplašiti.

Dodao je da, slušajući različite vrste uvreda od pojedinih narodnih poslanika, priznaje da nikome nije lako – posebno ne predsednici parlamenta Maji Gojković.
Vučić je dodao da onima koji malo rade neće dozvoliti da drže pridike Vladi. 
"Naš posao je da se borimo za dobrobit građana Srbije", ističe premijer. 
Dodao je da 12. ili 13. decembra ide u Brisel, gde će, kako kaže, imati važne sastanke. Naglasio je da će Nemačka podržati otvaranje tri poglavlja za Srbiju u procesu priključenja Evropskoj uniji.
"Danas sam dobio potvrdu da će Nemačka kao najvažnija, najsnažnija i najznačajnija zemlja EU podržati otvaranje poglavlja 5, 25 i 26 do kraja godine", rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, a u pauzi diskusije o predlogu budžeta za narednu godinu.
"Nadam se da već na toj prvoj konferenciji možemo da dobijemo otvaranje sva tri poglavlja. Ako ne dobijemo to, za mene je posebna čast i sa ponosom izjavljujem da jedna Nemačka misli da je Srbija to zaslužila", rekao je Vučić.
Dodao je da ostaje još da se vidi kako će stvari da teku, ali da je ta vest svakako veliki podstrek Srbiji, zbog čega je, kako je rekao, zahvalan ambasadorima Nemačke, SAD i svim drugim ambasadorima iz zemalja EU "koji su nam pomogli na evropskom putu".
"Ponosan sam na činjenicu da nam je baš Nemačka izrazila podršku, makar se neki iz drugih zemalja naljutili, ali podrška jedne Nemačke zaista mnogo znači", primetio je Vučić i zahvalio još jednom na pomoći i podršci Srbiji na evropskom putu.
"Ne zanima me stav Davenporta o unutrašnjim odnosima"
Premijer je rekao i da sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Davenportom ima korektnu saradnju, ali da ga ne zanimaju njegovi stavovi po pitanju unutrašnjih političkih odnosa u Srbiji i da ne vidi zašto bi se on zbog toga vređao.
Upitan kako komentariše to što je Davenport na Tviteru napisao da premijera ne interesuju njegovi stavovi, Vučić je objasnio da nije u potpunosti tačno preneo izjavu.
"Rekao sam da me ne zanimaju njegovi stavovi po pitanju unutrašnjih političkih odnosa u Srbiji, odnosno kada je reč o dnevnopolitičkim stvarima, a da me zanimaju oni koji se odnose na sprovođenje reformi, što je naš zajednički posao", rekao je Vučić.
Dodao je da smatra da je uređivanje unutrašnjih političkih odnosa posao za građane Srbije i političke stranke u zemlji i da mu nije jasno zašto je Davenport uvređen.
"Imamo korektnu saradnju, makar se ne slagali uvek u svemu. I takvu ćemo saradnju, ma šta god mislili jedan o drugom, zbog srpskog puta ka Evropskoj uniji morati da imamo i ubuduće", rekao je Vučić.
Odluka o izborima krajem januara
Vučić je najavio da će odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora doneti krajem januara, početkom februara.
Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da već sada zna šta želi i šta misli o raspisivanju parlamentarnih izbora zajedno sa predsedničkim, ali da postoji mnogo stvari koje utiču na odluku.
Prvo će, kako je najavio, razgovarati o tome u Vladi, sa predsednikom Srbije, unutar SNS-a, sa koalicionim partnerom, i mnogim drugim ljudima od kojih zavisi budućnost Srbije.
"Nećemo u svakom slučaju ugroziti stabilnost Srbije i njen ekonomski napredak", poručio je Vučić.
Podsetio je na to da smo ove godine imali izbore, a da ekonomski pokazatelji ukazuju da se to nije osetilo, da niko nije bacao pare, kao što je ranije bio slučaj. Odluku, kako je istakao, neće doneti sam, iako zna šta misli i želi.
Poručio je da se niko neće igrati sa izborima i da ih neće biti ako ne bude preke potrebe za njima. Izbori su, prema njegovim rečima, najbolja prilika za građane da ga kazne ako ne misle kao i on.
Upitao je što se neko uplašio izbora ako misli da je on loš, neradan, a drugi prepametni sa mnoštvo ideja da spasu Srbiju. Problem je, kako kaže, u tome što narod dobro zna i vidi ko radi, ali vidi i ko ne radi i ko samo psuje i bahato se ponaša.
Istakao je da je njegov posao bio da čuva stabilnost, obezbeđuje investicije i ekonomski rast, čuva novčanik države, što je činio pošteno i odgovorno.
Dodao je da je navikao na to i celog života trpi svakojake uvrede, besmislice, ali nije lako, iako se mnogi podsmevaju, "makar bili oni sa RTV-a ili RTS-a, ili neke druge televizije".
Mi smo živa bića, primetio je i dodao da jednostavno postoje stvari koje nećete i ne morate da trpite.
"Jer, čak i kada imate najbolje rezultate po parametrima jedne Nemačke, najbolje odnose sa Ruskom federacijom i s Kinom, svaki dan vam dolaze i govore da nešto ne valja... Evo vam, pa napravite da valja i nikakav problem nemam. Ali morate da dođete do toga u skladu sa zakonom i propisanim uslovima, ne da bijete žene", rekao je Vučić, a zatim zaključio: "To barapsko ponašanje je OK, može u kafani, može ponekad, ali niste me ubedili u ideju da bahata i kafanska Srbija može da pobedi pristojnu".
"Protiv smanjenja plata ombudsmanu i povereniku"
Premijer smatra da ne treba prihvatiti predlog po kojem bi se ombudsmanu Saši Jankoviću i povereniku Rodoljubu Šabiću smanjile plate, navodeći da bi trebalo menjati čitav sistem.
Vučić je dodao da smatra da sada ne bi trebalo smanjivati te plate, ne zato što neki vredno rade ili ne, već zato što bi morao da se menja sistem, i podvukao da će poslanike SNS-a zamoliti da ne glasaju za taj amandman.
Naveo je da nije logično da imaju tri-četiri puta veće plate od predsednika Skupštine, Vlade ili Republike, ali da, dok god ima direktora javnih preduzeća koji imaju plate 10 puta veće od premijera, a dva puta od ombudsmana ili poverenika, to ne može da se uradi.
Kako je rekao, tako enormne plate se moraju smanjiti do razumne mere, ne do demagoškog nivoa već da budu pristojne, dobre plate, ali ne i one koje će omogućiti preterano bogaćenje.
Zamoliću poslanike SNS-a da ne glasaju za taj amandman, iako je to njihova suverena odluka, rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.