Vučić: Najugroženiji će biti zaštićeni

Izvor: RTS, 18.Sep.2014, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Najugroženiji će biti zaštićeni

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će reformske mere biti teške ali racionalne, da će najsiromašniji građani biti zaštićeni i poručio da je Srbija "hiljadama milja daleko od bankrota". Vučić će mere predstaviti večeras u emisiji "Oko" na RTS-u u 21 čas.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je novinarima u Subotici rekao da Srbija ima plan kojim će završiti reforme, koje je dobrim delom izneo i u svom ekspozeu, ističući da će 2016. godine rast privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti dupliran u odnosu na projekcije međunarodnih finansijskih institucija od 1,35 odsto godišenje.

Šeik Muhamed bin Zajed danas će doći u Srbiju gde će se sastati sa predsednikm Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Šeik Muhamed bin Zajed dolazi danas u Beograd, razgovaraćemo o važnim i velikim projektima", rekao je Vučić novinarima u Subotici upitan za razloge šeikovog dolaska u Beograd, prenosi Tanjug.

Na insistiranje novinara da konretno kaže koliko će biti smanjene plate u javnom sektoru i penzije, Vučić nije hteo da iznosi konkretne detelje ali je poručio da će najugroženiji radnici i penzioneri biti zaštićeni, prenosi Tanjug. Premijer će mere predstaviti večeras u emsiiji "Oko" na RTS-u od 21 čas.

Vučić je naglasio da plate neće biti smanjene u privatnom već u javnom sektoru, gde je republički prosek, kako je naveo, 56.000 mesečno. Naveo je i da je realna prosečna plata u Srbiji 50.000 dinara jer radnici određeni deo primaju na ruke.

Kaže da reforme neće biti lake i da ne treba stvarati paniku, već da je panika trebalo da bude onda kada smo trošili više nego što smo zarađivali.

Premijer je naveo da je Srbija hiljadama milja daleko od bankrota, bez obzira što je prethodna vlast zadužila zemlju do krajnjih granica (više od 70 odsto bruto nacionalnog proizvoda).

"Srbija sada može da se zaduži neuporedivo lakše i brže nego pre dve ili tri godine jer vodi produktivnu politiku koju poštuju međunarodne institucije", rekao je Vučić.

Vučić je jutros otvorio u Subotici fabriku "Gordon", koja posluje u okviru grupacije "Kalcedonija". 

Kirbijeva poruka upućena Rusiji

Aleksandar Vučić kaže da je poruka američkog ambasadora Majkla Kirbija u vezi sa posetom ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji pitanje upućeno ruskoj strani, a ne Srbiji, i da su to njihovi odnosi u koje on, kako je rekao, "ne bi ulazio".

Predsednik Vlade Srbije je rekao u Subotici da američki ambasador nije tražio uvođenje sankcija i da ne vrši pritisak na Srbiju, te da je Majkl Kirbi "dobar čovek i odličan ambasador".

Upitan kakvu poruku je Kirbi želeo da pošalje, Vučić je odgovorio "nemojte vi da brinete, ima ko da misli o tim porukama. Ne brinite se, Srbija je na dobrom putu. Sve će biti u najboljem redu".

Američki diplomata je u intervjuu Večernjim novostima ocenio da su odnosi Srbije i SAD veoma dobri, ali je povodom najavljene posete ruskog predsednika Beogradu, upitao - ako se to desi, zašto Vladimir Putin dolazi?

"Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi gotovo nikoga nisu napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu. Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi - zašto dolazi? Zbog proslave oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije", rekao je Kirbi u intervjuu za beogradski dnevnik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.