Vučić: Idem u Srebrenicu, pomirenje da, poniženje ne

Izvor: RTS, 07.Jul.2015, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Idem u Srebrenicu, pomirenje da, poniženje ne

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Vlada Srbije jednoglasno donela odluku da on ode na komemoraciju u Srebrenicu i da je dobio garancije da rezolucija Velike Britanije neće biti usvojena u sadašnjem obliku.
Aleksandar Vučić je govoreći o tome što rezolucija o Srebrenici danas nije usvojena u Savetu bezbednosti UN rekao da Srbija tu vest ne doživljava kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pobedu, jer u Srebrenici nema pobednika, već samo žrtava koje zahtevaju poštovanje. Vlada je na današnjoj sednici jednoglasno donela odluku da premijer Vučić predstavlja Srbiju na komemoraciji Potočarima.

Premijer je uveren da Savet bezbednosti ni sutra neće doneti rezoluciju o Srebrenici u sadašnjem obliku. Kako je naveo, lično je dobio takve garancije i dodao da misli da nema mogućnosti da dođe do promene u tom stavu.
Osim, kako je rekao, ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao.
"Smatramo da ta rezolucija nije imala za smisao pomirenje", rekao je premijer.
"To možemo da uradimo samo mi, pravoslavni i muslimani, Srbi i Bošnjaci koji živimo na ovim prostorima", rekao je premijer. 
"Srebrenica i svako drugo, svako srpsko stratište, jeste pre svega prvo naš veliki greh, bol i opomena, opet nikom drugom nego nama, koji smo ovde omeđeni tim grobnicama", naveo je premijer.
Istakao je da Srbija ne likuje, kao što nije želela da licitira brojem žrtava niti da negira odgovornost za zločin.  
Predsednik Vlade je citirao Konfučija koji je rekao: "Da je čovek spreman na pomirenje, ali se ne ponižava, hulja se ponižava, ali Srbija neće biti hulja..."
Istakao je da Srbija najiskrenije želi da pruži ruku svojim susedima i da im pomogne da uđu u dijalog, samo neće poniženje.
"Kao što smo rekli, pokazaćemo da imamo hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti, po cenu ličnih karijera, suprotstavićemo se nekim od najvećih sila braneći otadžbinu, plavo-crveno-belu zastavu da pokažemo da Srbiju niko ne može da gazi", naveo je Vučić. 
Ukazao je da svaki zločin ima ime i prezime, i u Kravici, Bratuncu, Srebrenici, Jasenovcu, Jadovnu i svakom drumo mestu.
"Nema kolektivne krivice ni Srba ni Hrvata ni Bošnjaka", izjavio je premijer.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Idem u Srebrenicu - pomirenje da, poniženje ne

Izvor: RTS, 07.Jul.2015

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Vlada Srbije jednoglasno donela odluku da on ode na u Srebrenicu na komemoraciju i da je dobio garancije da rezolucija Velike Britanije neće biti usvojena u sadašnjem obliku. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.