Vučić: Fiskalna  konsolidacije od septembra

Izvor: RTS, 26.Jul.2014, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Fiskalna konsolidacije od septembra

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da još nisu utvrđene mere fiskalne konsolidacije, a da će odluka o tome biti doneta najranije u septembru.

"Jasno je da će nam mere finansijske konsolidacije biti neophodne, a kave će te mere biti, Vlada će doneti odluku najranije u septembru. Poštujem želje i zahteve gospodina Vujovića, a javnost ćemo obavestiti o merama koje preduzimamo teka kad one budu donete", kaže premijer Vučić, odgovarajući na pitanje kada će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smanjenja plata i penzija, koja je najavio ministar Dušan Vujović.

"Vujović je objasnio tešku situaciju u kojoj se nalazimo zbog bivše kriminalne i neodgovorne vlasti, koja se ponašala bahato i osiono prema sopstvenom narodu, kupujući glasove ljudi tako što je bez ekonomskog rezona povećavala plate i penzije, terajući Srbiju u dužničko ropstvo", rekao je Vučić u intervjuu za Kurir.

Premijer je podsetio da je još u izbornoj kampanji govorio da nas čekaju teške mere i da solidarni porez neće biti ukinut.

Prema njegovim rečima, od 11 stvari koje je naveo u ekspozeu biće ispunjeno 10.

"Samo jednu nismo ispunili, a to je samnjenje plata u javnom sektoru. Ispunjeno je 92 odsto plana i to uprkos poplavama koje su nas pogodile i čije su posledice razorne po ekonomiju - oduzimaju nam jedan odsto BDP-a, smanjuju rast, uvode nas u recesiju", istakao je Vučić.

Predsednik Vlade se osvrnuo i na kritike zbog zaduživanja.

"Zadužujemo se, moram to da kažem tim političkim nesrećnicima, zato što ste podigli penzije i plate za po 72 i 23 odsto, jer ste tako kupovali glasove, pošto na drugačiji način niko nije hteo da glasa za vas. Neko mora da plaća milijarde za te kupljene glasove. A ja neću da kupujem glasove, hoću ga kupujem poverenje ljudi", naveo je Vučić.

"Važni su rezultati, a da li će u Realu igrati Hames ili Di Marija svejedno je - Real je šampion Evrope", kaže Vučić.

Premijer Srbije najavljuje i da će u naredna dva dana biti smenjeno najmanje pet direktora javnih preduzeća.

Zbog loših rezultata, nesposobnosti da reše nagomilane probleme, dugova, bez direktorske fotelje ostaće i najmanje 300 direktora u EPS-u, rekao je Vučić i dodao da ista sudbina očekuje i ministre koji ne poštuju satnicu.

"Za loše rezultate odgovornost je politička, a za kriminal krivična. Gde god postoji bilo kakva druga odgovornost, podrazumeva se, kriminal nećemo štititi", rekao je Vučić.

"Poručujem direktorima u EPS-u: I ne pomišljajte da tražite povećanje cene elektične energije, a kod vas lopovluka ima koliko hoćete, nenaplaćenih računa, velikih direktorskih plata", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Vlada poštuje sve zemlje, i Rusiju i Ameriku i sve zemlje EU, ali je njen posao da predstavlja Srbiju i poštujemo njene interese.

"Nismo, kako neki kažu, ni mala Rusija, ni mala Amerika - mi se zovemo Srbija", rekao je premijer Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Fiskalna konsolidacija od septembra

Izvor: RTS, 26.Jul.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da još nisu utvrđene mere fiskalne konsolidacije, a da će odluka o tome biti doneta najranije u septembru..."Jasno je da će nam mere finansijske konsolidacije biti neophodne, a kakve će te mere biti, Vlada će doneti odluku najranije u septembru. Poštujem...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.