Izvor: Nezavisne Novine, 27.Apr.2017, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Da nije žalosno i tužno, bilo bi smešno

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka suda u Francuskoj da ne izruči Haradinaja Srbiji politička odluka i da će je srpski pravni tim analizirati.

Kako je rekao, odluka je protivpravna, skandalozna i sramna i "bila bi smešna da nije žalosna i tužna".

Vučić je istakao i da je Srbija dostavila sudu potpunu dokumentaciju za izručenje. Kako kaže, ključna je bila četvrta tačka odluke suda u kojoj se navodi da bi izručenje imalo tešku posljedicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << po Haradinaja.

Srbija će Francuskoj uputiti protestnu notu zbog odluke suda u toj zemlji da ne izruči Ramuša Haradinaja i pozvati svog ambasadora iz Francuske na konsultacije u Beograd, najavio je premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da vodi suverenu i nezavisnu zemlju, te da će uputiti najoštriju protestnu notu Francuskoj, jer se radi o najvišim moralnim i pravnim principima i o tome da li neko poštuje suverenu zemlje ili štiti zločince.

Rekao je i da je stupio u kontakt sa ambasdorima više zemalja, te da će se u 16.30 sati čuti sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim. Najavio je i da će u narednim danima uputiti pismo i svim članicama UN u kojem će navesti pravna obrazloženja, ali i odgovore na političke odluke.

"U njemu ćemo pokazati koliko je Srbija uložila u očivanje mira i stabilnosti, kako su neki pokušali da mali narod unize i uruše dostojanstvo i pokažu da nad njima može da se čine zločini i da prođe nekažnjeno", rekao je Vučić.

"Meni je najvažnije da možemo svakog da pogledamo u lice, mi se dičimo time da se protiv takvih ljudi koji siluju žene borimo", rekao je Vučić i istakao da Srbija od svojih odluka i rada svojih tužilačkih organa neće odustati.

Vučić je rekao da su danas pobijedili zločinci, a da je obaveza Srbije da zbog ubijenih i žrtava nastavi svoju borbu.

Apelacioni sud u Kolmaru ranije je odbio zahtjev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja.

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj izjavio je nakon oslobađajuće presude da je to "pobjeda Albanaca" i da je on slobodan da se vrati kući.

Njegova advokatica Rejčel Lindon navela je da je sud nije donio odluku o izručenju Haradinaja zato što on ne bi imao "fer i pravično suđenje u Srbiji", dok je albanski premijer Edi Rama izjavio da se Haradinaj "ponovo pojavljuje kao pobjednik u Prištini".

Haradinaj je oslobođen na osnovu preinačene odluke po kojoj je trebalo da bude izručen Srbiji, saznaje Prva TV.

Odluka je, kako se saznaje, obrazložena time da bi posljednice izručenja bile veoma teške po Ramuša Haradinaja.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, danas lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja se protiv njega vodi.

Haradinaj je nedjelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno mu je da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosljeđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

(NN/b92.net)

Vezana vijest: Oslobođen Ramuš Haradinaj, Vučić zakazao hitnu sjednicu vlade

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.