Vrtoglav porast zaraženih ebolom?

Izvor: RTS, 23.Sep.2014, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrtoglav porast zaraženih ebolom?

Broj zaraženih virusom ebole u Liberiji i Sijera Leoneu mogao bi da vrtoglavo poraste i dostigne 1,4 miliona do januara 2015. godine, pokazuju procene američkih zdravstvenih vlasti.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procenjuju da bi broj zaraženih ebolom u ove dve zapadnoafričke zemlje mogao da se kreće od 550.000 do 1,4 miliona do 20. januara 2015. godine, prenosi Tanjug.

Procena je zasnovana na pretpostavci da faktor neprijavljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slučajeva obolelih od ebole iznosi 2,5, navedeno je u izveštaju.

Stručnjaci ipak upozoravaju da su ti podaci zasnovani na podacima koji su bili raspoloživi u avgustu, pre nego što su SAD pojačale odgovor na epidemiju u Zapadnoj Africi koja je odnela živote oko polovine od nekih 6.000 zaraženih, preneo je AFP.

"Taj broj ne odražava sadašnje uslove", navedeno je u saopštenju CDC o projekciji koja je objavljena u nedeljnom izveštaju te agencije.

Kako se dodaje, procena nagoveštava da široka, hitna akcija - poput ove koja je već počela - može da dovede do epidemiju do tačke kada će početi rapidni pad broja slučajeva.

Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da će se broj obolelih od ebole utrostručiti na 20.000 do novembra, sa hiljadama novih obolelih svake nedelje, ukoliko se ne preduzmu ozbiljne mere za zaustavljanje širenja zaraze.

Bez drastičnog poboljšanja mera kontrole, broj obolelih i preminulih od ebole nastaviće da raste na stotine do nekoliko hiljada novih slučajeva nedeljno, navedeno je u studiji SZO.

"Ako budemo delovali dovoljno brzo možemo da preokrenemo taj trend", rekao je šef CDC Tom Friden i dodao da je suguran da se te pesimistične prognoze neće ostvariti.

U zapadoafričkim zemljama od ebole je dosad umrlo 2.811 osoba, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija, dodajući da je bolest "u osnovi obuzdana" u Senegalu i Nigeriji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.