Vrhovni sud Hrvatske: I Mustač će biti izručen Nemačkoj

Izvor: Blic, 15.Apr.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud Hrvatske: I Mustač će biti izručen Nemačkoj

Vrhovni sud Hrvatske odlučio je da bivši čelnik jugoslovenske tajne službe Udba Zdravko Mustač može da bude izručen Nemačkoj, javili su večeras hrvatski mediji.

Nemačka traži Mustača zbog sumnje da je bio umešan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu. Zbog tog slučaja ranije je Namačkoj izručen bivši jugoslovenski i hrvatski obaveštajac Josip Perković.

Mustačev advokat Lidija Horvat potvrdila je večeras da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vrhovni sud odbio žalbe odbrane i tužilaštva na rešenje varaždinskog suda da odobri Mustačevu predaju Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Vrhovni sud je početkom godine u istom slučaju, odbio žalbu Josipa Perkovića na rešenje zagrebačkog suda o njegovom izručenju Nemačkoj.

Potom je Ustavni sud odbio ustavnu tužbu odbrane na pravosnažnu odluku o izručenju čime je uklonjena i poslednja mogućnost da Perković izbegne izručenje Nemačkoj, te je on krajem januara predate nemačkim vlastima.

Za razliku od zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda koji su u istom slučaju odobrili izručenje Josipa Perkovića, sud u Velikoj Gorici u januaru je zbog zastarelosti odbio da izruči Mustača.

Na tu se odluku, međutim, žalila udovica ubijenog Đurekovića, Gisela Đureković, što je Vrhovni sud uvažio i ukinuo rešenje velikogoričkog suda. Zbog nedostatka sudija, sud u Velikoj Gorici tražio je da se predmet dodeli nekom drugom sudu, pa se tako našao pred sudijama u Varaždinu koji su krajem marta odobrili izručenje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Hrvatska: Mustač će biti izručen Nemačkoj

Izvor: Radio 021, 16.Apr.2014, 00:17

Vrhovni sud Hrvatske odlučio je da bivši čelnik jugoslovenske tajne službe Udba Zdravko Mustač može da bude izručen Nemačkoj, javili su večeras hrvatski mediji.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.