Vremeplov: Rođen Simon Bolivar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2014, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vremeplov: Rođen Simon Bolivar

1783 - Rođen je južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar, najznačajnija ličnost u borbi za nezavisnost Latinske Amerike od Španije. Posle niza vojnih pobeda nad Špancima nazvan je El Libertador de la Patria (Oslobodilac otadžbine). Oslobodio je Venecuelu, Ekvador, Panamu i Peru i izabran je za predsednika Kolumbije i Bolivije, koja je po njemu dobila ime. Njegovu životnu zamisao, osnivanje federacije južnoameričkih republika, omela su trvenja vladajućih krugova i otpor SAD i Velike Britanije. Optužen za nameru da se proglasi monarhom, povukao se s vlasti 1830. i ubrzo umro.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vremeplov (24. jul 2014)

Izvor: RTS, 24.Jul.2014

Simon Bolivar, južnoamerički vojskovođa i državnik, rođen 24. jula 1783. godine. Srpska slikarka i pesnikinja Vilhemina Mina Karadžić, ćerka Vuka Karadžića, rođena na današnji dan 1828. Prvi auto klub u Beogradu osnovan 1921. godine. ..Južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.