Vreme u rudnicima stalo

Izvor: RTS, 30.Sep.2014, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme u rudnicima stalo

Osim sa bezbednosnim rizicima i teškim uslovima za rad, srpski rudari se za prosečnu platu od 50 hiljada dinara bore i sa zastarelom opremom. U rudnike sa dubinskom eksploatacijom uglja ništa nije ulagano od ranih devedesetih, tvrde upućeni.

Rudarski pozdrav "srećno" pred silazak u jamu dovoljno govori koliko je taj posao težak i opasan. Ibarskom rudniku "Baljevac" nedostaje 30 rudara, ali i mehanizacija. U poslednjih 60 godina, ulagalo se samo u nabavku čizama, odela, pijuka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i krampova. Od ulaza u jamu do kopa rudari moraju da pešače dva kilometra.

"Sve se radi na mišiće, o-ruk, tehnologija nije napredovala. Kakva je bila pre 100 godina, tako je i danas", kaže Boban Đorđević, vođa smene rudnika "Baljevac".

"Od samog bušenja do utovara uglja, sve je to ručno. Sve je to staromodno kao što su radili naši preci i dan-danas je nastavljena ta tradicija. Nema mehanizovane opreme", napominje Miroljub Novković, predsednik Sindikata ibarskih rudnika. 

I u ostalim rudnicima uglja preduzeća "Resavica", gde je zaposleno oko 3.000 rudara, radi se sa mehanizacijom starom i nekoliko decenija. Ulaže se koliko-toliko, kažu, u zaštitnu opremu i kontrolisanje opasnih gasova u jamama.

Situacija je posebno teška u poslednjih devet godina, otkako nisu pod okriljem "Elektroprivrede Srbije".

"Pola miliona evra košta jedan kombajn koji je, kada smo bili u Poljskoj, tog meseca uradio 334 metra prostorija, dok naši rudari mesečno danonoćno rade 100 metara", kaže Goran Nikolić, predsednik Sindikata JP "Resavica".

Prema njegovim rečima, jedan metar prostorije košta 2.000 evra, tako da bi se kombajn otplatio, računajući i neke troškove, za šest meseci. 

Na dan rudara, pre dva meseca, iz Vlade su stizala obećanja da će im biti obezbeđena veća sigurnost, bolji uslovi rada i dostojna zarada. Danas se, kažu, za rudnike "Resavice" čekaju investicije.

"Javna preduzeća eksploatacije uglja se nalaze na spisku kompanija u procesu restrukturiranja i objavljeni su na spisku za privatizaciju. Mi očekujemo i određene ponude za strateška partnerstva u tim rudnicima jer bez novih investicija mi ne možemo nešto ozbiljno da uradimo", kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Zbog istrošene opreme, rudari svakodnevno rizikuju život. U poslednjih 15 godina, u rudarskim jamama stradala su dvadeset dva rudara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.