Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2015, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Votkins: Neistine Centra na račun novog zakona o policiji

Specijalni savetnik ministra unutrašnjih poslova Amadeo Votkins, izjavio je danas da je Beogradski centar za bezbednosnu politiku u svom, još jednom tendencioznom obraćanju javnosti, izneo niz neistina o Nacrtu zakona o policiji.

"Postavlja se pitanje koji su to tekst zakona čitali u ovoj organizaciji, kada iznose kritike na nešto što u zakonu apsolutno ne postoji", naveo je Votkins u pisanoj izjavi, ističući da je zarad istinitog izveštavanja javnosti važno da Beogradski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << centar za bezbednosnu politiku odgovori u kom su to članu pročitali da ministar ima diskreciono pravo da postavlja načelnike uprava.

Povodom današnjih navoda Beogradskog centra za bezbednosnu politiku o Nacrtu zakona o policiji, Votkins je rekao da se ostavlja pitanje i na koji član se poziva taj centar kada tvrdi da postoji mogućnost da ministar spreči istragu unutrašnje kontrole i preusmeri je na drugu organizacionu jedinicu.

"U članu 228 stav 5 Nacrta zakona o policiji predviđeno je da, ukoliko predmet vršenja unutrašnje kontrole prevazilazi mogućnosti Sektora za unutrašnju kontrolu, ministar može zadužiti nadležnu organizacionu jedinicu koja će nastaviti zajednički rad sa Sektorom unutrašnje kontrole, što apsolutno ne znači da ministar može da spreči rad unutrašnje kontrole, niti da delegira njihove predmete", kaže Votkins.

Opšte je poznata činjenica, navodi Votkins, da je jedna od vodilja za donošenje ovog zakona bilo upravo jačanje Sektora unutrašnje kontrole, kome će biti proširena ovlašćenja, kako bi se uspešno borio sa korupcijom i kriminalom u policijskim redovima.

"Stoga su zlonamerni navodi da ministar želi na bilo koji način da utiče na istrage i umanji značaj Sektora za unutrašnju kontolu", navodi Votkins i ocenjuje da kritika da ministar ima prevelika ovlašćenja nikako ne stoji, jer upravo je novi nacrt zakona drastično smanjio njegova ovlašćenja.

Votkins je rekao da primenom Zakona o krivičnom postupku ministar gubi potpuno bilo kakva prava kada su krivična dela u pitanju, uključujući i predistražni postupak.

"Kada je reč o upravljanju ljudskim resursima i kadrovima, interni konkurs biće jedini mehanizam izbora ljudi, a ministar nije član komisije", rekao je Votkins.

Prema njegovim rečima, novim zakonom o policiji uvodi se sistem karijernog napredovanja, kako bi se izbegla praksa postavljanja načelnika na osnovu ličnih i partijskih veza i upravo će novo zakonsko rešenje propisati jasna pravila za napredovanje u policiji i tako onemogućiti bilo kakvu vrstu politizacije policije i diskreciono pravo bilo koga da unapređuje službenike.

"Jedini kriterijumi za više pozicije biće rezultati, adekvatna stručna sprema, iskustvo u radu i polaganje odgovarajućih ispita", naveo je specijalni savetnik ministra unutrašnjih poslova.

Votkins napominje da su prilikom izrade novog zakona o policiji uzete u obzir najbolje prakse članica Evropske unije i da su organizovane višemesečne javne rasprave u kojima su učestvovale sve relevante institucije, a usvojene su i mnoge kritike.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.