Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2016, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska modifikovanih komaraca kreće u rat protiv zika virusa

Već početkom sljedeće godine naučnici planiraju pustiti pravu vojsku od milion modifikovanih komaraca u Brazilu i Kolumbiji kako bi suzbili opake epidemije poput one koju uzrokuje virus zika. Ovaj neobičan projekt finansiran je s 18 miliona dolara, pri čemu su novac dale i međunarodne skupine donatora, među kojima je i Bil Gejts putem svoje fondacije.

Vojska modifikovanih komaraca inficirana je bakterijom Wolbachijom koja smanjuje mogućnost širenja virusa na ljude, javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << BBC, a prenosi Jutanji list. Ta bakterija pojavljuje se inače u prirodi i inficira 60 posto insekata širom svijeta, ali ne šteti ljudima. No, bakterija obično ne inficira vrstu komaraca (Aedes aegypti) koji su najvećim dijelom odgovorni za širenje zike, denga groznice i čikungunju.

Zahvaljujući naporima naučnika koji su radili na programu eliminacije denge, pronađen je način unošenja bakterije i u tu vrstu komaraca. Wolbachia se potom ‘takmiči’ s virusima denge i zike oko resursa potrebnih za replikaciju, te ih u tome pobjeđuje, što otežava ovim virusima prenos na ljude.

Nadalje, komarci inficirani ovom bakterijom razmnožavaju se s neinficiranim komarcima i tako prenose bakteriju novim generacijama komaraca.

Naučnici su testirali učinke Wolbachije proteklih šest godina na manjim područjima u Brazilu, Kolumbiji, Australiji, Indoneziji i Vijetnamu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Revolucija: Brazil šalje VOJSKU KOMARACA MUTANATA u rat protiv Zika virusa

Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 10:54

Već početkom sledeće godine naučnici planiraju da "puste" pravu vojsku sastavljenu od miliona modifikovanih komaraca u Brazilu i Kolumbiji kako bi suzbili opake epidemije poput one koju uzrokuje virus Zika. Ovaj projekat je finansiran s 18 miliona dolara, pri čemu su novac dale i međunarodne grupe...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.