Vodeći francuski mediji neće objavljivati slike terorista

Izvor: B92, 28.Jul.2016, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodeći francuski mediji neće objavljivati slike terorista

Pariz -- Nekoliko vodećih francuskih medija saopštilo je u sredu da ubuduće neće objavljivati fotografije teroristista, jer ne žele da im pruže "posthumnu glorifikaciju"

Veliki televizijski kanali RFI i Frans 24, kao i televizija BFMTV objavili su da prestaju sa objavljivanjem slika napadača, a dnevni listovi "Mond" i "Kroa" ranije su najavili slične korake, dok je radio stanica Jurop 1 otišla još dalje rekavši da neće objavljivati "imena terorista".

"Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napada u Nici shvatili smo koliko nam je bilo neprijatno zbog serije fotografija iz prošlosti napadača", rekao je urednik "Monda" Zzerom Fenoljo za AFP podsetivši da su svet obišle slike Mohameda Lahauija Bulela kako igra salsu ili vežba u teretani.

On je dodao da se ne radi o skrivanju činjenica ili o poreklu ubice zbog čega će "Mond", kako je naveo, i dalje objavljivati imena napadača.

Iz BFMTV kažu da su odluku o neobjavljivanju slika terorista doneli u utorak.

Fotogorafije, prema rečima direktora Ervea Beroa se ponavljaju i time mogu da na isti nivo stave teroriste i žrtve.

Međutim, list "Liberasion" saopštava da će nastaviti da objavljuje imena i fotografije napadača.

"Objavljivanje slika terorista i njihova glorifikacija nisu ista stvar", rekao je Joan Hafnagel, zamenik urednika u "Liberasionu".

Direktorka svetskog servisa u AFP Mišel Leridon kaže da od prvih krvavih napada Islamske države, agencija odbija da objavljuje sve slike koje oni nasumice stavljaju na društvene mreže.

Međutim, francuska agencija će prepustiti svojim korisnicima, kojih je oko 5.000 širom sveta, da sami odluče da li će objaviti ime i fotografiju napadača.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.