Vode nema ni za piće, stanovi puni kanti

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Mar.2015, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vode nema ni za piće, stanovi puni kanti

KNEŽEVO/SKENDER VAKUF - Stanovnici Kneževa/Skender Vakufa čija su domaćinstva priključena na gradski vodovod, kojim upravlja komunalno preduzeće "Cvrcka", svakodnevno muku muče sa nedostatkom vode.

I kada dobiju vodu, pričaju mještani, pritisak je toliko loš da ne mogu da uključe mašinu za pranje veša. Stanari na višim spratovima ogorčeni su što vode nemaju ni za piće, a o tuširanju mogu samo da sanjaju. Osim toga nikad ne znaju kada će vode nestati.

"Stanujem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na četvrtom spratu zgrade, pa i kad svi imaju vode mi nemamo. Uvijek se po stanu povlače burad i flaše. Vodu za piće nekako nabavimo, neko kupuje u marketima, neko ide na okolna izvorišta, ali sve drugo nam svakodnevno zadaje glavobolje", ispričala je Milica Popović i dodala da im uprkos tome stižu veliki računi za vodu.

Zoran Knežević, koji stanuje u novom naselju nedaleko od gradske crkve, kazao je da je snabdijevanje vodom katastrofalno. Muku sa vodom muče godinama, a posebno je teška situacija ljeti, kada je dobijaju rijetko i to uglavnom noću, piše Glas Srpske.

"U januaru i februaru ove godine, kada je bio metar snijega, vodu smo uredno imali jedva dvadesetak dana. Nekim danima bi nam pustili vodu tek uveče po sat, dva i onda opet isključivali. Evo sad je kraj marta i već imamo redukcije, a u ljetnim danima tako nam je stalno. Niti možemo veš oprati, niti se možemo okupati", kazao je Knežević.

Da problem sa snabdijevanjem postoji priznaje i vršilac dužnosti direktora preduzeća "Cvrcka" Danica Kutić, ali tvrdi i da građani preuveličavaju situaciju.

"Posljednjih mjesec nam se pokvarila pumpa i od tada je lošije snabdijevanje vodom i to uglavnom uveče, dok tokom dana sve funkcioniše kako treba. Građani su skloni preuveličavaju i bezobrazluku, jer nije toliko loša situacija. Od muve prave slona. Radovi na pumpi su u toku i biće gotovi za nekoliko dana", kazala je Kutićeva.

Ona je naglasila da je naplativost vode svega 30 do 40 odsto te da postoje domaćinstva sa dugom koji premašuje 1.000 maraka.

"Niko neće da plaća vodu, a čim je nema diže se panika i galama. Zbog loše naplate nemamo novac da pokrpimo sve rupe. Popravak pumpe koštaće nas 3.000 maraka, ali ne znam gdje da nabavimo taj novac", ispričala je Kutićeva i dodala da u ljetnom periodu na izvoru nema dovoljno vode pa prave redukciju te da za taj problem nemaju rješenje.

Zoran Knežević tvrdi da je prije nekoliko godina, kada je priključivao vodu, dobio zahtjev da kupi vodomjer od firme s kojom preduzeće "Cvrcka" ima ugovor, uz obrazloženje da potrošnju obračunavaju po tom satu.

"Obračunavali su potrošnju po tim satovima mjesec, dva, a poslije toga su počeli da naplaćuju po članovima domaćinstva. Sat koji smo plaćali po 100 maraka, na kojem su oni insistirali, sada ničemu ne služi", kazao je Knežević.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.