Vlast čuva tajne u 30 sefova

Izvor: B92, 31.Avg.2014, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast čuva tajne u 30 sefova

Po zgradi Vlade, ministarstvima, u Predsedništvu i Skupštini raspoređeno je najmanje 30 sefova, u kojima se čuvaju najvažnije državne tajne, pišu Novosti.

U tim specijalnim "kutijama“, prema saznanjima ovog lista, nalaze se dokumenti koji nose različite stepene tajnosti, i nema predmeta velike vrednosti. Za poklone koji su naši državnici dobili od stranih kolega, bez obzira na to koliko koštaju, određene su posebne prostorije po institucijama.

Samo u zgradi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade nalazi se pet sefova, dok svaki resor ima na raspolaganju bar po jedan. U Nemanjinoj 11, iza brave s posebnom kombinacijom, obavezno se odlažu sve platforme za putovanja premijera i ministara odbrane, policije, spoljnih poslova... Jedna od soba, u koju može da uđe vrlo uzak krug ljudi, izdvojena je za čuvanje materijala sa sednica koji nose oznaku tajnosti.

Tamara Stojčević, zamenik generalnog sekretara Vlade, kaže, za Novosti, da svako ministarstvo mora da ima bar po jedan sef kako bi se u njemu pohranio plan rada u slučaju ratnog stanja:

"Uz to, ministarstva imaju i svoju dokumentaciju koja nosi određeni stepen tajnosti, koja mora da se zaštiti".

Kako je ovom listu rečeno u službi poverenika za informacije od javnog značaja, od stepena tajnosti zavisi i čuvanje podataka. Zakonom nije propisano šta mora da se čuva po sefovima, a po resorima nas uveravaju da se iza njihovih brave ne kriju nikakavi dragulji i zlatnici.

Tu dilemu izazvao je vredan orden Slobodana Miloševića, koji se donedavno nalazio iza brave MUP, ali je prebačen u Narodnu banku Srbije.

"Nemamo više nikakvih vrednih predmeta, a u metalnim kasama čuvamo dokumentaciju koja nosi oznaku tajnosti", kažu u MUP za Novosti.

I nezavisne institucije imaju sefove, a onaj u Agenciji za borbu protiv korupcije nalazi se u kancelariji direktora i tamo se čuvaju pečat i poverljiva dokumentacija.

Pod specijalnom zaštitom su imovinske karte funkcionera: tu je video-nadzor, a posebnim aktom regulisan je ulazak i izlazak zaposlenih iz tih prostorija, kao i raspolaganje ključevima prostorije i ormara.

Sefove u kojima se čuvaju podaci mogu da otvaraju zaposleni koji po odluci sekretara Vlade i parlamenta imaju pravo na pristup tajnama. Oni čuvaju ključeve od posebnih prostorija. Reč je o dvoje, najviše troje ljudi. Pre nego što im se dozvoli pristup tajnama, moraju da potpišu izjavu da neće odati sadržaj dokumenata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Država čuva tajne u više od 30 sefova

Izvor: Blic, 31.Avg.2014

Po zgradi Vlade, ministarstvima, u Predsedništvu i Skupštini raspoređeno je najmanje 30 sefova, u kojima se čuvaju najvažnije državne tajne, pišu Novosti...U tim specijalnim "kutijama“, prema saznanjima ovog lista, nalaze se dokumenti koji nose različite stepene tajnosti, i nema predmeta velike...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.