Vladika bački Irinej: Nema poziva patrijarhu za susret s papom

Izvor: Kurir, 13.Avg.2014, 02:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika bački Irinej: Nema poziva patrijarhu za susret s papom

BEOGRAD - Portparol Srpske pravoslavne crkve episkop bački Irinej negirao je da je iz Vatikana upućen poziv srpskom patrijarhu Irineju da se sretne sa papom Franjom, kao i da je poglavar SPC navodno prihvatio taj poziv.

U saopštenju objavljenom kasno večeras na sajtu SPC, episkop bački je ocenio da se o toj poseti u javnosti govori samo zbog toga što je biskup zrenjaninski Ladislav Nemet za novosadski Dnevnik pogrešno tumačio susret delegacije SPC i nadbiskupa Dominika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Mambertija, sekretara Vatikana za odnose sa drugim državama.

Vladika Irinej je naveo da je Mambertija u posetu Srbiji pozvalo državno rukovodstvo, a da je, "kao znak uvažavanja većinske Crkve i njenog poglavara, u programu posete nadbiskupa Mambertija bio i kurtoazni susret sa patrijarhom srpskim Irinejem i Svetim Sinodom, 30. juna u Patrijaršiji u Beogradu".

"U srdačnom neformalnom razgovoru obe strane su istakle potrebu daljeg unapređivanja odnosa i saradnje dveju Crkava, Pravoslavne i Rimokatoličke. Bilo je reči i o potrebi i korisnosti bilateralnih susreta na visokom i najvišem nivou, ali sekretar Svete Stolice za odnose sa državama nije uručio nikakav ˜istorijski poziv pape Franje patrijarhu i članovima Svetog Sinoda da posete Vatikan", naveo je episkop bački.

Dodao je da zbog toga "samo zrenjaninski biskup zna kako su se patrijarh Irinej i članovi Svetog Sinoda" saglasili da posete Vatikan i kakvi su to "diplomatski pregovori oko načina organizovanja ove posete" o kojima je Nemet govorio u Dnevniku.

Prema njegovim rečima, Nemet uporno pokazuje da ima opsesivnu potrebu da se bavi SPC i da joj deli lekcije. "Verovatno je pravi cilj njegovog rašomonskog ekskursa da nanese još jednu uvredu SPC, njenom poglavaru i celom srpskom narodu, poredeći nas sa decom iz zabavišta, koja sve rade iz inata" naveo je episkop Irinej.

"U svakom slučaju, dijalog i saradnja među crkvama neće biti dovedeni u pitanje zbog senzacionalističkih javnih istupanja biskupa Nemeta, kontraproduktivnih upravo za ono za što se on verbalno i formalno zalaže.

Pritom očigledno nije svestan opasnosti da samoga sebe može “zadugo, ako ne i trajno“ isključiti iz dijaloga koji traje uprkos mnogim iskušenjima i preprekama", naveo je vladika bački.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.