Vlada otvorena za predloge privrednika

Izvor: RTS, 21.Nov.2014, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada otvorena za predloge privrednika

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da se poslovno okruženje u Srbiji popravlja i poručila da je Vlada otvorena za predloge privrednika za njegovo poboljšanje, kao i jačanje privrednog sektora.

Početak sprovođenja fiskalne konsolidacije, reforma javnog sektora i sporazum s MMF-om o novom aranžmanu pokazuju da je Srbija na dobrom putu, smatra Zorana Mihajlović, prenosi Tanjug.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je navela u Privrednoj komori Srbije, sporazum sa MMF-om je signal investitorima da se u Srbiji stvari kreću u dobrom smeru.

Na predstavljanju rezultata istraživanja koje su, četvrtu godinu zaredom, sproveli USAID i PKS na uzorku 1.000 preduzeća iz Srbije, Zorana Mihajlović je rekla da ono što se dešavalo u prethodnih nekoliko meseci jasno pokazuje u se Vlada kreće u dobrom smeru.

Čine se veliki napori na stvaranju zakonskog okvira za poslovanje kao što je priprema novog zakona o planiranju i izgradnji.

Podsetila je da je Srbija na listi konkurentnosti na 96. mestu u svetu, naglašavajući da to moramo da popravimo.

Napomenula je da su među najvećim problemima za poslovanje privrede komplikovane administrativne procedure, kao i čekanje na izdavanje dozvole za gradnju i do 28 dana.

"Iako je taj rok skraćen, to nije dovoljno i novi zakon o planiranju i izgradnji to treba da poboljša", rekla je potpredsednica Vlade.

Bolji uslovi poslovanja značajna tema 

Vršilac dužnosti predsednika PKS-a Milivoje Miletić rekao je da je poboljšanje uslova poslovanja izuzetno značajna tema za poslovnu zajednicu u našoj zemlji, a svrha ankete je da ukaže na sve one probleme u poslovanju.

"Kreatori ekonomske politike treba da imaju u vidu sve naznačene probleme i da menjanjem postojećeg i donošenjem novog regulatornog okvira poboljšaju okruženje. Privrednici očekuju da najvljene reforme budu sveobuhvatne, jer su problemi srpske privrede strukturne prirode, nasleđene iz ranijeg perioda", rekao je Miletić.

"Srpska privreda podržava započete reforme u javnom sektoru i jačanje privatnog sektora", rekao je Miletić i ukazao da srpski realni sektor mora da jača konkurentnost i da mu nedostaju investicije.

Skupu su prisustvovali ambasador SAD u Republici Srbiji Majkl Kirbi, direktor USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter, predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Nezavisnog sindikata Branislav Čanak i mnogobrojni privrednici.

Godišnja Poslovna anketa USAID-a predstavlja najobuhvatnije istraživanje konkurentnosti u Srbiji.

Njeni nalazi predstavljaju međugodišnje uporedive podatke o poslovnom okruženju i ukazuju na oblasti u kojima su reforme neophodne, kako bi se unapredilo okruženje u kome preduzeća mogu da se razvijaju i otvaraju nova radna mesta.

Anketa 1.000 preduzeća se sprovodi u sektoru malih, srednjih, velikih preduzeća i preduzetnika kako bi se identifikovali ključni problemi i izazovi sa kojima se privrednici suočavaju.

Anketa utvrđuje i trenutne stavove privrednika iz privatnog sektora u pogledu regulatornog okvira za poslovanje u Srbiji i prepoznaje pravna, regulatorna pitanja i pitanja politike za koja preduzeća smatraju da imaju najbitniji uticaj na konkurentnost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Poslovna klima se ipak popravlja"

Izvor: B92, 21.Nov.2014

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da se poslovno okruženje u Srbiji ipak popravlja...Mihajlovićeva je poručila da je vlada otvorena za predloge privrednika za njegovo poboljšanje, kao i jačanje privrednog sektora...Da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.