Vlada Srbije smenila rektora Prištinskog univerziteta

Izvor: RTS, 01.Avg.2017, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije smenila rektora Prištinskog univerziteta

Vlada Srbije na današnjoj sednici razrešila je dužnosti Srećka Milačića, rektora Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Za vršioca dužnosti rektora imenovan profesor Blagoja Nedeljković sa Fakulteta tehničkih nauka.
Srećko Milačić je razrešen funkcije rektora na predlog Ministarstva prosvete, a nakon brojnih pritužbi koje su stigle na njegov rad.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U peticiji za njegovo razrešenje upućenoj Ministarstvu prosvete, koju su potpisali profesori, studenti, poslanici i predstavnici srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, navodi se da nije prijavio imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, da se neravnopravno raspoređuju budžetska mesta, kao i da je gašenjem pojedinih odeljenja u Kosovskom Pomoravlju, Gračanici, Zubinom Potoku otvoren prostor da se osnivaju privatni fakulteti.
U peticiji se navodi i da je, suprotno zakonskim propisima, Milačić angažovan na više fakulteta, koji su konkurencija njegovom matičnom Ekonomskom fakultetu Prištinskog univerziteta.
Optužiju ga i da Ekonomski fakultet služi kao "protočni bojler" Visoke škole u Blacu, gde studenti Visoke škole nakon završene škole upisuju četvrtu godinu Ekonomskog fakulteta i tako stiču diplomu fakulteta.
Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da smenom rektora Prištinskog univerziteta nije narušena autonomija univerziteta, jer po Rezoluciji 1244, Vlada Srbije ima prava i obaveze da kao osnivač postavi sistem visokog obrazovanja kao i svih drugih vidova obrazovanja.
"Država je ispred autonomije univerziteta i kada je veliki stepen loših situacija država mora da reaguje. Ovo je treći slučaj da se ovakva rešenja donose, prethodni rektor je na to mesto došao na isti način", rekao je Šarčević Tanjugu.
On je dodao da je loše ako rektor dozvoli da mu se ugase isturena odeljenja u Kosovskom Pomoravlju, Gračanici, Zubinom Potoku, a da se privatni fakulteti otvaraju na tim mestima.
"Loše rešenje je i ako predajete na privatnim fakultetima, što je sukob interesa. Ako imate rođenog brata koji je direktor Visoke škole u Blacu, gde je i rektor predavao, a gde, kad završe visoku školu, kandidati prelaze na Prištinski univerzitet, tamo završe jednu godinu i dobiju diplomu fakulteta", objasnio je ministar.
Na pitanje da li će biti uvedene privremene mere, ministar je rekao da za to nema razloga, jer Savet Univerziteta radi u punom kapacitetu.
I studenti podržavaju smenu rektora jer ih je, kako kažu, ignorisao kršeći Statut Univerziteta, a najteže posledice po studente imala je neravnopravna i nesvrsishodna raspodela budžetskih mesta, koju je primenjivao.
Milan Savić, predsednik svih studenata u Srbiji (SKONUS-a) i bivši predsednik studenata Univerziteta u Prištini, kaže da su se u više navrata obraćali Ministarstvu prosvete za pomoć, te ocenjuje da je nedopustivo da Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici kao "stožer srpske državnosti", zatvara isturena odeljenja po Kosovskom Pomoravlju, Gračanici...
"To je dovelo do osipanja broja studenata. Loše je vođena politika upisa na Univerzitetu, međunarodna saradnja. Fakulteti za koje nema interesovanja dobijali su više budžetskih mesta od fakulteta za koje vlada veće interesovanja", rekao je Savić Tanjugu.
Ono što studente posebno boli, kako kaže, jeste direktno mešanje rektora i pojedinih dekana u izbore predstavnika u studentskim organima.
Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić smatra da se ta tema ne sme politizovati, jer je rektor smenjen zbog loših rezultata rada i loših odnosa sa dekanima, profesorima, zbog toga što je prekinuta saradnja sa lokalnim institucijama.
Smenjeni dekan Milačić rekao je Tanjugu da je bilo korektno da ga konsultuju, odnosno da se izjasni o svakoj tački za koju ga optužuju, kao i da izađe inspekcija i ustanovi da li je bilo propusta u radu.
"Da li je moguće da predsednik opštine Vračar ili Grocka smeni rektora Beogradskog univerziteta?", pita Milačić i navodi da program rada Univerziteta pripremaju Senat i Savet Univerziteta, te da se nikada nije mešao u rad studentskih organizacija.
On kaže i da je razlog za njegovu smenu to što je Kancelarija za KiM netačno informisala ministra o njegovim aktivnostima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Srbije smenila rektora Prištinskog univerziteta

Izvor: B92, 01.Avg.2017

Beograd -- Vlada Srbije na današnjoj sednici razrešila je dužnosti Srećka Milačića, rektora Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici...Za vršioca dužnosti rektora imenovan je profesor Blagoja Nedeljković sa Fakulteta tehničkih nauka...Srećko Milačić razrešen...

Nastavak na B92...

Vlada Srbije smenila rektora Prištinskog univeziteta

Izvor: N1 televizija, 01.Avg.2017

Srećka Milačića, dosadašnjeg rektora Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Vlada Srbije je razrešila dužnosti na današnjoj sednici...Za novog vršioca dužnosti rektora imenovan je Blagoja Nedeljković, profesor Fakulteta tehničkih nauka...Milačić je razrešen...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.