Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2016, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vještice noći: Zbog ovih Ruskinja nacisti su drhtali (VIDEO)

Nacisti su se toliko plašili ženske flote da su ih nazvali “Vještice noći“, iako su njihovi zastarijeli avioni bili oslikani cvijećem.

Nakon što su 22. juna 1941. snage Trećeg Rajha krenule u osvajanje Rusije u okviru akcije "Barbarosa", Rusija je bila suočena s jednom od najvećih opasnosti u istoriji države. U tom trenutku počela je opšta regrutacija, a cijela ekonomija bila je podređena vojnoj mašineriji.

Vidjevši da na srce Rusije hrli četiri miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << njemačkih jedinica, svoj doprinos obrani države željele su da daju i hrabre Ruskinje kojih do tada u vojnim redovima gotovo uopšte nije bilo. Ali, uskoro se i to promijenilo, i to najviše zahvaljujući Marini Raskovoj.

Ona je, naime, usred rata počela da prima pisma Ruskinja iz cijele zemlje koje su bile zainteresovane za borbu u prvim redovima.

Za mnoge je to tada bilo nezamislivo jer je ženama bilo zabranjeno učestvovanje u borbama, pa su u vojsci mogle da imaju samo pomoćne uloge. Marina Raskova bila je navigator.

Vidjevši koliko su te žene bile motivisane, Raskova je počela da lobira za njih, a u tome je bila vrlo uspješna. Ruskinje je nakon toga bilo moguće regrutovati u vojsku, a Raskova se izborila i za osnivanje jedinica u kojima su na svim pozicijama bile isključivo žene.

U istoriji se Raskova danas, međutim, najviše pamti po osnivanju tri ženske vazdušne flote koje će već za vrijeme rata ući u legendu.

Iako je osnivanje naredio sam Staljin, činjenica je da Rusi nisu očekivali previše od tri flote - žene su za vrijeme obuke nosile preveliku opremu namijenjenu muškarcima, a dodjeljeni su im tada već stari dvokrilci dvosjedi (Polikarpov Po-2) koji gotovo da nisu imali zaštitu i čiji su kokpiti bili otvoreni, pa bi Ruskinje nerijetko dobile ozbiljne promrzline.

Obuka avijatičarki starih između 17 i 26 godina počela je u gradiću Engelsu 1942. godine.

Već nekoliko mjeseci kasnije 588. puk počeo je s akcijom. S obzirom na to da su pilotirale avionima koji su bili vrlo lagani, ali i spori i ranjivi, ženske flote mogle su da lete samo noću. Danju bi bile tek topovsko meso na kojem bi nacisti vježbali gađanje.

Do kraja rata sve tri ženske flote imale su ukupno 40 timova od po dvije osobe, a svaki tim je tokom noći mogao da izvrši i po 18 bombardovanja.

S obzirom na malu nosivost, u jednu misiju Ruskinje su mogle da nose tek šest bombi. Štaviše, nosivost je bila toliki problem da žene sa sobom nisu mogle da ponesu ni padobrane. To je bio rizik na koji su dobrovoljno pristajale.

U svaku misiju išla su po tri aviona. I dok je prvi odvraćao pažnju nacističkih snaga, druga dva ugasila bi motore i tiho letjela nešto malo iznad njemačkih vojnika i po njima bacala bombe.

Upravo zbog zastrašujućeg zvuka aviona koji su prelijetali ugašenih motora, nacisti 588. puku dali naziv "Nachthexen" ili "Vještice noći".

Među njima su čak kružile glasine da Sovjeti opakim Ruskinjama davali tablete zbog kojih noću vide poput mačaka.

One su, međutim, novi nadimak prihvatile i s ponosom ga nosile decenijama nakon rata. Iako su bile vrlo efikasne, potcjenjivali su ih i sami Rusi kojima nije odgovarala zamisao da žene ne samo da mogu da ratuju, već u tome mogu da budu veoma uspješne. One su zato iz prkosa avione oslikale cvijećem i u borbu išle s karminom na usnama.

"Vještice noći" do kraja rata izvršile su oko 30.000 bombardovanja i na naciste bacile više od 20.000 tona eksploziva. Kraj rata dočekale su 23 "vještice" koje su odlikovane najvišim vojnim odlikovanjimna.

Nadežda Vasiljevna Popova bila je jedna od prvih djevojaka koje su se javile za obuku za pilota. Već u prvoj misiji izgubila je dvije prijateljice, ali je ona uspješno dočekala kraj rata. Umrla je 2013. godine u 91. godini, a u posjlednjem intervjuu se prisjetila mladosti:

“Ponekada gledam u mrak i zatvorim oči. Tada opet mogu da vidim sebe kao mladu dkevojku koja leti u trošnom aviončiću. Tada se zapitam: 'Nađa, kako si to izvela?'“, izjavila je Nadežda.

(NN, 24sata.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Vještice noći: Zbog ovih Ruskinja nacisti su drhtali (VIDEO)

Izvor: Cafe.ba, 09.Feb.2016

Nacisti su se toliko plašili ženske flote da su ih nazvali Vještice noći, iako su njihovi zastarijeli avioni bili oslikani cvijećem.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.