Višemilionske pronevere novca u srpskoj policiji?

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2015, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višemilionske pronevere novca u srpskoj policiji?

U Ministarstvu unutrašnjih poslova se događaju višemilionske pronevere novca, a sektor unutrašnje kontrole MUP-a to zataškava, tvrdi predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilo Vidojević.

On za "Danas" ističe da ovaj sektor pod hitno treba rasformirati i dovesti nove ljude koji će da rade svoj posao i raskrinkaju korupciju i kriminal u okviru policije.

Kako Vidojević dalje navodi, NPSS ima konkretne dokaze o malverzacijama i zloupotrebama položaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << unutar Sektora, kao i o višemilionskim proneverama novca, ali da u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova nisu želeli ni da saslušaju predstavnike sindikata, a kamoli da se suoče sa problemom.

"Šta vi mislite da budete, i tužioci i sudije i policajci? To je jedino što su nam rekli u kabinetu ministra. Ministar Nebojša Stefanović nije čak našao za shodno ni da sa nama razgovara, iako smo to više puta tražili", kaže Vidojević. Kao primer lošeg rada Sektora, on navodi slučaj jednog policijskog starešine.

"Imamo dokaze za malverzacije, čak i krivična dela više rukovodilaca u MUP-u. Pripadnici Sektora su nam tražili da podnesemo dokaze za jednog od njih, što smo i učinili. Priložili smo uz to i izjave šestorice policijskih službenika, ali je Sektor, na kraju, odbacio sve navode i dokaze uz obrazloženje da "starešina nije tako mislio"", ukazuje Vidojević.

Prema njegovim rečima, "vrhunac rada" pripadnika Sektora je istraga protiv policijskog službenika zbog sumnje da je uzeo mito od 1.000 dinara.

"Naravno da to ne odobravamo, ali postavljamo pitanje zašto se Sektor ne bavi starešinama, odnosno zašto ih štiti. Želimo da znamo konkretne rezultate rada ove službe u proteklih 10 godina, koliko postoji", ističe Vidojević.

On ocenjuje da pripadnici Unutrašnje kontrole MUP-a rade ili po nečijoj direktivi, "ili su totalno nepismeni". Sve prijave protiv zaposlenih u policiji, dodaje, završavaju u Sektoru, a epilozi su ili odbacivanje slučaja, ili završetak "na način koji njima odgovara".

Policijski sindikat Srbije (PSS) umereniji je u stavovima u odnosu na NSPP, navodeći da su njihova iskustva sa Unutrašnjom kontrolom malo bolja. "U 70 odsto slučajeva Sektor je postupao po našim prijavama i obaveštavao tužilaštvo. Ne znamo kakav je epilog tih slučajeva, ali zbog ljudi koji časno i pošteno obavljaju svoj posao ne bi trebalo napadati ceo Sektor. Naravno, ima i onih koji koji ne postupaju po našim prijavama jer gledaju kroz prste svojim poznanicima i prijateljima u policiji", kaže predsednik PSS Veljko Mijailović.

Prema njegovim rečima, najveći broj prijava koje je ovaj sindikat podneo odnosi se na krivična dela policijskih starešina.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.