Više od hiljadu prosvetara na protestu u Beogradu

Izvor: Vesti-online.com, 22.Dec.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od hiljadu prosvetara na protestu u Beogradu

Sindikati prosvete protestovali su danas na beogradskom Trgu Nikole Pašića odakle su poručili da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugođa. Protesti održani i u drugim gradovima. Ministar Verbić ogorčen.

"Okupili smo se da kažemo Vladi da ne može sa nama da se igra kao što se do sada igrala", rekao je predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije Slobodan Brajković, obraćajući se okupljenima.

On je kazao da prosvetni radnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << traže da im se u 2015. godini nadoknade odbici od plate, da se hitno potpišu Posebni kolektivni ugovori i da se uradi nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević izjavio je da u Srbiji ukupno 300 škola učestvuje u obustavi rada i najavio da će 26. januara biti organizovan novi protestni skup u Beogradu.

Dvoipočasovni protest prosvetnih radnika u Beogradu završen je oko 14.30 šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete. Čelnici četiri reprezentativna sindikata još jednom su ministru prosvete Srđanu Verbiću predali svoje zaheve.

"Članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenskih veća", rekao je novinarima predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

Na skupu je rečeno da im je Vlada umesto ispunjenja zahteva o izuzimanju prosvetara od smanjenja ponudila jednokratnu pomoć od 7.500 dinara.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović izjavio je da će ocene učenicima na polugodištu biti zaključene i da prosvetari nisu krivi što nema para, već da je to krivica Vlade.

Predstavnici sindikata takođe su uputili zahtev Vladi Srbije da smeni specijalnog savetnika ministra prosvete Milovana Šuvakova zato što je, kako su naveli, javno tražio da prosvetari koji štrajkuju budu kažnjeni.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.