Vesić: Rebalans budžeta - dokaz domaćinskog poslovanja

Izvor: Press, 01.Nov.2014, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Rebalans budžeta - dokaz domaćinskog poslovanja

Rebalans budžeta koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada dokaz je domaćinskog poslovanja jer posle mnogo godina to je urađeno kao posledica većih prihoda i manjih rashoda od planiranog, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.
"Imamo veće prihode zato što štedimo i naplaćujemo sredstva koja se duguju gradu nudeći povoljne uslove, kao što je reprogram duga u JKP ''Parking servis'', >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zatim u ''Infostanu'', gde je akcija juče završena i naplaćeno preko dve milijarde zaostalih obaveza, a slično smo radili i u JKP ''Vodovod kanalizacija". rekao je Vesić gostujući na RTV Pink.



Ono što je još važnije, rashode smo smanjili tako što su sva naša javna preduzeća postigla po nekoliko puta bolje rezultate u odnosu na prethodni period i to ne zato što su podigli cene već zato što su pokušavali da nađu nove poslove i što su domaćinski poslovali, istakao je Vesić.

Na osnovu svega toga će deficit koji je bio planiran na početku ove godine biti smanjen za gotovo četvrtinu i tom je dokaz dobrog poslovanja grada, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, kada je planiran budžet grada za ovu godinu, gradske vlasti su osim što su morali da planiraju 1,1 milijardu evra kreditnog duga koje su zatekli od prošle vlasti, morali da preuzmu i 15 milijardi dinara neplaćenih obaveza koje je trebalo uključiti u ovaj budžet.

"Mi ćemo do kraja godine da isplatimo 9,5 milijardi dinara i tako pokazujemo da se racionalno posluje sa novcem i da građani mogu da budu zadovoljni jer se novac koji oni daju kroz poreze i doprinose i takse zaista troši na pravi način", istakao je Vesić.

On je dodao da su najveća dugovanja bila prema Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda jer kompanije duguju više od 10 milijardi dinara.

Vesić je ukazao da se nadležni intenzivno bave tim problemom i da će se to pitanje urediti na sistemski način, omogućiće se plaćanje u ratama, ali taj novac mora da bude naplaćen.

On je dodao da je to novac za infrastrukturu, od njega se prave putevi, škole i sve ono što je potrebno svakom gradu.

Govoreći o tvrdnji odbornika Demokratske stranke da će deficit biti veštački smanjen tako što će Republika izdvojiti polovinu subvencija za GSP "Beograd“, Vesić je ponovio da je prošla gradska vlast ostavila Grad u dugu od 1,1 milijardu evra i 15 milijardi dinara neplaćenih obaveza.

"Pritom, 2012. godine kada je ta ista stranka bila na vlasti grad Beograd je ostao bez nenamenskih transfera koji iznose oko 4,5 milijardi dinara godišnje i grad Beograd je jedina lokalna samouprava koja dobija 70 posto od poreza na zarade dok sve druge lokalne samouprave dobijaju 80 odsto, a to je još 5,5 milijardi", tvrdi Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd zbog toga gubi oko 10 milijardi dinara što je za ove dve godine oko 20 milijardi dinara. 

"I onda, kada mi sa Republikom dogovorimo da dve milijarde dinara bude pomoć GSP-u što je 10 odsto od onoga što mi dajemo, onda oni tvrde da se veštački smanjuje deficit. Mi vraćamo njihove dugove i građani mogu da budu uvereni da će Beograd za nekoliko godina biti grad sa uređenim finansijama i neće biti u onakvom haosu kakvim su ga oni ostavili", poručio je Vesić. 

On je dodao da je GSP "Beograd“ i dalje u teškoj situaciji, ali je na putu oporavka.

Gradski menadžer je naglasio da će sledeća godina biti najteža kada je reč o vraćanju kredita jer treba platiti 83 miliona evra kamata i glavnica što će se, kako je rekao, vraćati tako što će se štedeti gde god je moguće.

Takođe, ići će se i na javno-privatno partnerstvo umesto direktnog finansiranja i na taj način nadomestiti sredstva potrebna za vraćanje duga, kazao je Vesić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vesić: Rebalans BG budžeta dokaz je domaćinskog poslovanja

Izvor: Kurir, 01.Nov.2014

Imamo veće prihode zato što štedimo i naplaćujemo sredstva koja se duguju gradu, nudeći povoljne uslove, ocenio je gradski menadžer..BEOGRAD - Rebalans budžeta koji je usvojen na sednici Skupštine grada dokaz je domaćinskog poslovanja, jer je, posle mnogo godina, to urađeno kao posledica većih...

Nastavak na Kurir...

Vesić: Rebalans budžeta - dokaz domaćinskog poslovanja

Izvor: Blic, 01.Nov.2014

Rebalans budžeta koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada dokaz je domaćinskog poslovanja jer posle mnogo godina to je urađeno kao posledica većih prihoda i manjih rashoda od planiranog, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić...- Imamo veće prihode zato što štedimo i naplaćujemo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.