Vesić: Mesta divljih deponija biće pokrivena kamerama

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jan.2015, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Mesta divljih deponija biće pokrivena kamerama

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić najavio je danas da će mesta nastanka divljih deponija u gradu biti poktivena kamerama, kako bi se sprečilo nelegalno odlaganje otpada.

"Najpre ćemo rizična mesta u gradu, posebno na Ibarskoj magistrali i oko veletržnica, pokriti kamerama. To su, inače, mesta gde se stalno prave deponije i na taj način ćemo moći da kaznimo one koji odlažu građevinski materijal ili sličan materijal na divlje deponije", kazao je Vesić, prenela je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << gradska uprava.

U Beogradu se godišnje ukloni 150.000 kubnih metara otpada, ali za isti period nikne 200 novih deponija. Zbog toga će ove godine za te namene u Beogradu biti izdvojeno više od 120 miliona dinara.

Najskuplje i najobimnije poglavlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji Srbiju čeka u oblasti zaštite životne sredine.

Usklađivanje propisa i prakse očekuje se u narednih 15 godina, a za to će Srbiji biti potrebno, procenjuje se, oko 10 milijardi evra.

U Srbiji ima oko 3.500 divljih deponija. Najviše ih je na obodu prestonice, uz Ibarsku magistralu i oko velikih pijaca.

Srbija problem deponija mora da reši pre ulaska u Evropsku uniju, ali i da se okrene reciklaži kao perspektivnoj i ekološki važnoj industriji.

U ovom trenutku u Srbiji se reciklira samo 10 odsto otpada, što je četiri puta manje nego u Uniji.

Procena Privredne komore Srbije je da se zbog toga godišnje u deponije zatrpa 50 miliona evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.