Verbić: Tražimo rešenje za cene vrtića, najugroženiji roditelji neće biti oštećeni

Izvor: Blic, 30.Okt.2014, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Tražimo rešenje za cene vrtića, najugroženiji roditelji neće biti oštećeni

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je danas da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali veoma posvećen rešavanju pitanja cene boravka dece u vrtićima i da zajednički traže rešenje u kome najugroženiji roditelji neće biti oštećeni.

“ To je suština”, rekao je ministar Verbić novinarima na Sajmu knjiga, komentarišići višu cenu vrtića koju roditelji plaćaju u Beogradu, a prekršena su dva zakona, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakon o predškolskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vaspitanju i obrazovanju.

Problem je, kako je ministar rekao, u nejasnoj metodologiji i prilično neupotrebljivom pravilniku po kojem se određuje cena vrtića.

Imamo pravilnik iz 1992. godine koji je i danas na snazi i mora da se menja, rekao je Verbić i naglasio da svima mora biti jasno na koji se način određuje cena.

On je najavio i imene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u kome stoji član koji kaže kolika bi trebalo da bude cena vrtića ali ne i kako to tačno da se odredi.

“"Ne kaže ni šta se dešava ako se ne ispoštuje zakon”, rekao je Verbić i najavio da će promene zakona verovatno biti u januaru.

“- Ova tema je vrlo važna gradonačelniku i posvećen je rešavanju ovog problema, tražimo rešenje u kome oni koji su najugroženiji niće biti oštećeni, što je suština -  rekao je Verbić i istakao da u Beogradu postoji i veliki broj roditelja koji plaća nižu cenu od one koja bi se dobila strogim tumačenjem zakona.

Grad Beograd trebalo bi da od 1. januara naredne godine primenjuje nove, niže cene boravka dece u državnim vrtićima, pošto će svoj "cenovnik" morati da uskladi sa zakonom, koji je godinama kršio, pa su roditelji neosnovano plaćali više cene vrtića.

Grad je, kako je ranije rekao ministar Verbić, izračunao je cenu na osnovu zakona, koja će, kako je nezvanično čuo ministar, biti 5.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.