Veličaju optuženog za ratni zločin

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jan.2015, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veličaju optuženog za ratni zločin

ZAGREB - Odmah poslije podizanja optužnice za ratni zločin u selu Grubori protiv Željka Sačića, ratnog pomoćnika komandanta Stožera specijalne policije MUP-a, krenulo je veličanje njegovog lika i "djela".

Sačić je optužen za zataškavanje ratnog zločina u Gruborima, gdje su pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko 25. avgusta 1995. ubili šestoro srpskih civila starije dobi: Jovu Grubora, Miloša Grubora, Mariju Grubor, Milku Grubor, Đuru Karanovića i Jovana Grubora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Najstarija žrtva, Marija, imala je 90 godina, a gotovo sve kuće u tom zaseoku su zapaljene.

"Braniteljski portal" objavio je Sačićevu biografiju, prema kojoj je on "magistar kaznenopravnih nauka", a svoje ratne zadatke izvršavao je "stručno, odlučno, hrabro, savjesno, požrtvovano i odgovorno".

Josip Klem, predsjednik Udruženja specijalne policije iz doba rata, tvrdi da je podizanje optužnice protiv Sačića "politički spin da se branioci proglase zločincima".

Sačić je, navodi "Braniteljski portal" , nosilac medalja za ratne zasluge koje mu je dodijelio Franjo Tuđman.

Željko Sačić je visoko kotirao u hrvatskom policijsko-vojnom miljeu, ali je 2009. uhapšen sa pripadnicima specijalne policije Franom Drljom, Božom Krajinom i Igorom Benetom.

U Remetincu je proveo dva mjeseca, a optužnica nije podignuta jer je njegov šef u vrijeme zločina nad Srbima Mladen Markač bio u Hagu, gdje je "slučaj Grubori" bio dio optužnice protiv hrvatskih generala.

U međuvremenu, trećeoptuženi Beneta pronađen je obješen u šumi, a zbog brojnih sumnji da se radi o ubistvu provedena je ekshumacija - bez rezultata.

Krajina i prvooptuženi Drljo, koje je optužnica teretila da je neposredno učinio zločin, oslobođeni su prošlog ljeta.

Protiv Drlje je zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo podiglo novu optužnicu - da je dan nakon pokolja u Gruborima, zajedno s pripadnicima svoje jedinice, zapalio nekoliko kuća u selu Ramljani na potezu Knin - Drniš.

Krajina i Drljo komandovali su grupama ATJ Lučko u akciji "čišćenja terena" uoči prolaska "Voza slobode", u kome tadašnje državno rukovodstvo proslavljalo pobjedu u "Oluji".

Jedan broj medija navodi da je nekažnjavanje zločina u Gruborima omogućilo zločin u Ramljanima dan poslije.

Sačića optužnica tereti da je, uprkos tome što je znao za zločin u Gruborima, propustio da kazni počinioce i spriječi njihovo danje postupanje, te je dozvolio da pripadnici ATJ Lučko nastave akciju tokom koje su zapalili više kuća u Ramljanima.

Dosadašnje postupke u slučaju zločina nad Srbima u Gruborima obilježila su međusobna optuživanja, promjene iskaza, kao i potpuna "amnezija" većine bivših saboraca optuženika, podsjećaju portali.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.