Veći uticaj nastavnika na izbor direktora

Izvor: B92, 30.Jun.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Veći uticaj nastavnika na izbor direktora"

Izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja treba da omoguće veći uticaj nastavnika i drugih ljudi koji rade u školi na donošenje odluka i izbor direktora.

Od sutra, u okviru rasprave, počinju i tematski okrugli stolovi, a pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković rekla je da se radna grupa koja radi na izmenama i dopunama dotakla i pitanja organa upravljanja, sastava i načina izbora direktora.

"Takođe, potrebno je da se obrati veća pažnja na sprečavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osipanja učenika iz obrazovnog sistema", rekla je Marković Tanjugu i navela da je dodat i član zakona koji se odnosi na priznavanje prethodnog učenja i na standarde kvalifikacija.

Izmene treba da omoguće bolju povezanost obrazovnog sistema sa evropskim ali i usklađivanje sistema obrazovanja sa vojnim obrazovanjem, koje je do sada bilo odvojeno.

Dopunom se planira i pojačana mogućnost obrazovanja na daljinu, a dodati su i novi članovi koji se odnose na Nacionalni okvir kvalifikacija, nove mogučhosti koje se tiču organizacije i osnovanja škole, rešenja koja bi pomogla školama u ostvarivanju obrazovno-vaspitang rada, ekskurzija, promocije nauke i vrednosti koje nisu predmet konkrentog časa već su deo šireg konteksta obrazovanja.

Zakonom će biti smanjeno nepotrebno vođenje administracije, a procedure treba da budu efikasnije.

Na sajtu Ministarstva prosvete je tekst predloga izmena i svako može da priloži mišljenje, rekla je Marković i, između ostalih, pozvala nevladine organizacije, kancelarije, agencije, regionalne centre, da se uključe u raspravu i okrugle stolove.

Prvi okrugli sto biće sutra u Nišu, na temu "Ustanove i druge organizacije", zatim je 2. jula u Kragujevcu tema "Zaposleni i zaposljavanje", gde će biti u fokusu samo dva člana, koja se tiču zapošljavanja.

Ti članovi su bili predmet sporazuma ministra prosvete sa sindikatima, kolektivnog ugovora.

U Novom Sadu 6. jula tema okruglog stola je "Prava deteta i učenika, obaveze i odgovornosti" gde će biti reči između ostalog o individualnom obrazovnom planu.

U Beogradu će biti okrugli sto 7. i 8. jula, a teme su "Rukovođenje i upravljanje", i "Novine u Zakonu", uz rezime prethodnih okruglih stolova.

Marković je istakla da će radna grupa nastojati da do kraja jula pripremi tekst za skupštinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.