Veći broj rata zbog manjih plata

Izvor: Kurir, 25.Okt.2014, 06:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći broj rata zbog manjih plata

Pad kupovne moći građana usled smanjenih primanja bankari mogu da nadomeste povoljnim potrošačkim kreditima i dužim rokovima otplate

BEOGRAD - Povoljni potrošački krediti, refinansiranje i duži rokovi otplate glavne su poluge u rukama banaka koje žele da građanima olakšaju pad kupovne moći usled najavljenog smanjenja plata i penzija u javnom sektoru, poručuju finansijski stručnjaci.

- Postoji rizik da pad dohotka građana doprinese već visokom nivou nenaplativih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << plasmana, dok manja primanja znače i manju kreditnu sposobnost građana. Otuda je neophodno da banke ponude refinansiranje i produženje roka postojećih dugova građana, čime se donekle može postići rasterećenje tekućeg budžeta - ocenila je za Kurir Branka Damnjanović, član Izvršnog odbora AIK banke.

Ona dodaje da banke u svojoj ponudi imaju prikladne potrošačke kredite, koji mogu da nadomeste pad kupovne moći po osnovu smanjenja dohotka, ali da bi to bilo privremeno rešenje.

- Trajnije, jedino mere za zapošljavanje i podsticanje domaće proizvodnje mogu da neutrališu negativne efekte mera fiskalne konsolidacije na dohodak građana - zaključuje Damnjanovićeva.

Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara, dodaje da, pored dužih rokova otplate, ugroženim građanima banke mogu da ponude i grejs period u vraćanju zajmova od godinu ili dve.

- Najefektnija bi bila kombinovana varijanta - grejs period uz produženu otplatu kredita. U svakom slučaju, to su iznuđene mere, kojima će banke platiti danak visokim kamatnim stopama jer ulazimo u opasnu situaciju da zbog nižih primanja ljudi neće moći da vraćaju zaduženja - kaže Milićević.

Pomoć privredi

NBS DA SNIZI KAMATU

Ukazujući na to da će mere štednje delovati recesiono na privrednu aktivnost, Damnjanovićeva navodi da su banke razvile posebne mehanizme za pružanje usluga malim i srednjim preduzećima, ali da bi tu trebalo da pomogne i NBS.

- Uzimajući u obzir nizak novo inflacije, definitivno ima prostora za snižavanje referentne stope jer je realna kamatna stopa oko šest odsto. To je veoma visoko u uslovima nedostatka privrednog rasta - kaže ona.

Paketi za prvu pomoć

- Kredit u evrima s fiksnom kamatnom stopom od 7,5 odsto godišnje na period od 10 godina, pogodan za refinansiranje i smanjenje mesečnih rata

- Kredit u dinarima s fiksnom kamatom od 12 odsto na period od 12 meseci i mogućnost korišćenja grejs perioda, pogodan za korisnike dozvoljenog minusa ili kreditnih kartica koji žele da isplate dugove

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.