Večeras u Ivanjici počinje Nušićijada

Izvor: Blic, 28.Avg.2014, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras u Ivanjici počinje "Nušićijada"

Ovogodišnji festival humora "Nušićijada", koji danas počinje u Ivanjici, proteći će u znaku malog jubileja, pet godina ove manifestacije, i velikog jubileja, 150. godišnjice rođenja Branislava Nušića.

Program "Nušićijade", koja će trajati do 31. avgusta, počeće večeras pozorišnom proslavom rođendana pozorišnog genija, predstavom "Rođendan gospodina Nušića" Zvezdara teatra po tekstu Dušana Kovačevića i režiji Nebojše Bradića.

U okviru manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biće odigrana i predstava "Doktor Nušić" Kruševačkog i Somborskog narodnog pozorišta, u režiji Kokana Mladenovića.

 Koordinator festivalskog programa Vera Jovanović napomenula je da će na festivalu biti još nekoliko pozorišnih predstava, besedničko popodne i mnogo sadržaja koji su posvećeni samom Nušiću.

- Od onog najmasovnijeg čitanja Nušića u istoriji, gde ćete ako dođete u Ivanjicu na svakom kutku moći da pronađete ili knjigu ili neki izvod iz dela, do toga da imamo Nušićevsko danas, imamo goste iz redakcije Njuznet, Zorana Kesića, sve ono što bi se moglo smatrati humorom bez cenzure u današnje vreme - najavila je Jovanović.

Što se tiče muzike, posetioci "Nušićijade" uživaće u koncertima šansone i sevdaha Kemala Montena, milozvucima narodne muzike u izvođenju Lepe Lukić i Čede Markovića, u koncertu pod nazivom "Od klasike do popularne filmske muzike" koji će održati Manjifiko i Umetnički ansambl Vojske Srbije "Stanislav Binički" kao nacionalnu premijeru.

Peti rođendan i zatvaranje Nušićijada će proslaviti u nedelju, 31.avgusta, sa ansamblom Jovana Maljokovića i Balkan salsa bendom.

Jovanović je istakla da je za festival jako važno što ponovo imaju trodnevni dečji program na kome će se deca družiti sa Rašom Popovim, Dejanom Aleksićem, posvetiti pažnju Dušku Radoviću predstavom "Lepe reči napred, ostale stoj" i mnogim edukativnim i kreativnim radionicama koje su pripremljene za njih.

"Nušićijadu" su 2008.godine pokrenuli mladi u Ivanjici sa željom da obnove festival filmske komedije koji se održavao u Ivanjici od 1968. do 1972.godine i privlačio je kulturni svet tadašnje Jugoslavije.

Četiri obnovljene "Nušićijade", koje su do sada održane, ostvarile su izuzetan uspeh. Kombinovale su mnogobrojne kulturne sadržaje: muzičke koncerte, pozorišne predstave, izložbe, filmske projekcije, i još mnogo sadržaja poput edukativnih programa za mlade, plesnih uličnih predstava ili raznovrsnih izložbi.

Novi festival zadržao je svoja stara obeležja, poput glumca u ulozi Branislava Nušića, fudbalske utakmice i šarene parade, pa ivanjička čaršija i njeni građani u tri festivalska dana poprimaju izgled s kraja 19. i početka 20. veka.

Kao i prethodne i ove godine domaćin posetiocima Nušićijade biće glumac Pozorišta na Terazijama Milan Milosavljević u ulozi Nušića.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.