Vašington ignoriše Timošenkovu

Izvor: RTS, 21.Apr.2014, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington ignoriše Timošenkovu

Julija Timošenko otkazala planiranu posetu SAD pošto niko od kongresmena nije bio spreman da se sa njom sastane. Protekla noć u Slavjansku je bila mirna a ulice prazne, pošto je u ponoć stupio na snagu policijski čas.

Neki članovi američkog Kongresa s kojima je stupila u kontakt Timošenkova ili neko iz njenog tima, čak su sugerisali da ona ne treba da se kandiduje za predsednika Ukrajine na izborima zakazanim za 25. maj.

Timošenkova je prošle sedmice od Kongresa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatražila vojnu pomoć za Ukrajinu, dodavši da je njenoj zemlji potrebna sveobuhvatna pomoć, uključujući vojno-tehničku pomoć i pomoć u obuci vojnog osoblja, javlja Itartas.

Štab lokalne samoodbrane savetovao je građane Slavjanska da bez preke potrebe i specijalne dozvole ne izlaze na ulice u periodu između ponoći i šest časova ujutro.

Vlasti samoproglašene Donjecke republike došli su do informacija da kijevske vlasti pripremaju "čišćenje grada", odnosno napad, prenosi Glas Rusije.

Zato su borci samoodbrane u punoj borbenoj gotovosti, učvršćuju kontrolne punktove na ulazu u grad, dok centrom grada defiluju pojačane patrole.

U napadu na kontrolni punkt u Slavjansku na istoku Ukrajine je pretprošle noći ubijeno šest osoba. Među ubijenima su četiri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck i dva napadača za koje se veruje da su pripadnici paravojne radikalne ukrajinske grupe "Desni sektor".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da odluka kijevskih vlasti da "sačuvaju Majdan" predstavlja flagrantno kršenje dogovora iz Ženeve i da je apsolutno neprihvatljiva.

Lavrov je naglasio da će Rusija preseći svaki pokušaj da se u Ukrajini započne krvavi građanski rat, preneli su zapadni i ruski mediji.

Lavrov je istakao da se legitimnost uređuje zakonima, kao i da bi po logici priznavanja prava bilo koje uprave, trebalo da se odustane od osporavanja lokalnih vlasti na jugoistoku Ukrajine.

Vladimir Putin odobrio je jutros amandmane na zakone kojima se građanima bivših sovjetskih republika koji govore ruski, omogućava da steknu državljanstvo Rusije.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.