Skupština imenovala članove i predsednika RIK-a

Izvor: RTS, 12.Avg.2016, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština imenovala članove i predsednika RIK-a

Na vanrednoj sednici, Skupština Srbije je raspravljala o četiri tačke dnevnog reda. Poslanici su utvrdili sastav stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, sastav Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i izbor članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije. Takođe, imenovani su članovi i predsednik RIK-a.
14.40 - Skupština Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imenovala je članove RIK-a – za predsednika diplomiranog pravnika Vladimira Dimitrijevića. Njegov zamenik biće Željka Radeta.
14.05 - Poslanici završili raspravu o više predloga odluka, među kojima je i Predlog odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova RIK-a. Nakon pauze uslediće glasanje.
13.57 - Radikali napustili salu jer nema televizijskog prenosa sednice.
12.36 - Predsednik Nove stranke Zoran Živković kaže da je u izbornoj noći dovedena u pitanje regularnost izbora i pozvao poslanike da ne glasaju za članove RIK-a dok nadležni organi ne donesu konačan stav šta se desilo te noći.
11.35 - Sednica nastavljena posle kraće pauze. 
11.28 - Predsednica Skupštine Maja Gojković prekinula sednicu na pet minuta.
11.15 - Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić kaže da ta stranke neće glasati za današnje predloge jer nisu zadovoljni sastavom delegacija.
10.45 - Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj rekao je da ta stranka traži doradu predloga sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim institucijama i istakao da predlog mora da se izradi u dogovoru sa svim šefovima političkih stranaka u Skupštini.
10.05 - Počelo vanredno zasedanje parlamenta.
Šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope biće Aleksandra Đurović, OEBS-u Dijana Vukomanović, Interparlamentarnoj uniji Maja Gojković, Crnomorske ekonomske saradnje Igor Bečić.

Šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana biće Momo Čolaković, Centralnoevropske inicijative Ljubiša Stojmirović, zatim u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi Maja Gojković, Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Aleksandar Čotrić.
Kada je reč o Parlamentarnoj skupštini NATO-a, šef delegacije biće Dragan Šormaz, a u Parlamentarnoj skupštini Organizacije o kolektivnoj bezbednosti Milovan Drecun, a Frankofonije Jadranka Jovanović.
Skupština je izabrala Vladimira Orlića za predsednika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.
Skupština Srbije imenovala je članove Republičke izborne komisije – za predsednika diplomiranog pravnika Vladimira Dimitrijevića. Njegov zamenik biće Željka Radeta.
Sednicu Odbora za spoljne poslove obeležila je žustra rasprava Marije Obradović (SNS) i Nataše Jovanović (SRS).
Marija Obradović se kasnije izvinila građanima Srbije i poslanicima SRS-a zbog, kako je navela, svog nedoličnog rečnika na sednici Odbora.
Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je tokom rasprave da ta stranka traži doradu predloga sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim institucijama i istakao da predlog mora da se izradi u dogovoru sa svim šefovima političkih stranaka u Skupštini.
On je na vanrednoj sednici Skupštine rekao da nikada do sada nije bilo u praksi da se na taj način biraju predstavnici Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.
"Tražim da se ovo pitanje vrati na doradu", da se održi sastanak šefova poslaničkih klubova i njihovih zamenika, kao i da se "odvaga o članovima kao na apotekarskoj vagi", rekao je Šešelj.
On je rekao i da predstavnici opozicije nisu ravnomerno raspoređeni u skupštinskim odborima, niti u delegacijama.
"Čujem da su jednoj maloj opozicionoj stranci dali na taj način. Mi nismo hteli bez dogovora šefova da učestvujemo u radu. Ako imate članove u delegaciji NATO-a i SE, i opozicionim strankama treba dati nešto", rekao je Šešelj.
On je predložio i da se u Skupštini Srbije formira skupštinska komisija koja bi vršila nadzor osuda Srba pred Haškim tribunalom.
Tokom sednice, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je dobra stvar što je predstavnik republičke organizacije nadležne za poslove statistike Miladin Kovačević razrešen članstva u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), ali loše je što je iznova predložen za člana te institucije.
"On je direktno odgovoran za pokušaj izborne krađe. On je u prvih nekoliko sati nakon izbora prebrojao više od 98 odsto glasova, a onda četiri dana štelovao izborne rezultate", rekao je Obradović.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odgovorila mu je da ako je štelovao rezultate, "štelovao je da Dveri uđu u parlament".
Nakon toga, između Obradovića i Gojkovićeve započela je polemika, zbog čega je ona Obradoviću isključila mikrofon, a potom i prekinula sednicu na pet minuta.
Obradović je u nastavku sednice na kojoj se biraju članovi stalnih delegacija u međunarodnim institucijama i članovi Republičke izborne komisije rekao da su Dveri spremne da zauzmu dodeljena mesta, ali je zamerio što su dodeljivana po nahođenju vladajuće partije.
"Do sada nije održan nijedan zajednički sastanak šefova poslaničkih grupa i predsednika Skupštine Srbije o tom pitanju. Bilo je sastanaka potpredsednika Skupštine Veroljuba Arsića sa predstavnicima poslaničkih grupa, ali to su bili pojedinačni sastanci i to nije isto", istakao je Obradović. 
Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić rekao je da ta stranke neće glasati za današnje predloge jer nisu zadovoljni sastavom delegacija.
"Glasaćemo samo za članove Republičke izborne komisije, jer su članovi dobro raspoređeni", rekao je Đurišić.
Član Demokratske stranke Dejan Nikolić rekao je da će ta stranka podržati predlog za sastave stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, ali da se nije vodilo računa o tome ko će u kojoj delegaciji biti.
"Mi smo se zalagali da DS dobije predstavnike u delegacijama Saveta Evrope i OEBS-a, jer smo tu imali iskusne predstavnice, koje su izgradile pozicije u tim delegacijama. Čak su izabrane za pisanje izveštaja u tim telima, ali sada smo izgubili te pozicije, što nije dobro za Srbiju. Ipak, podržaćemo predlog, jer je poštovan količnik po kome je DS dobio četiri člana i jednog zamenika u tim telima", rekao je Nikolić.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila je kritike opozicije, koja je tokom skupštinske rasprave o utvrđivanju sastava stalnih delegacija u međunarodnim organizacijama istakla da nije ravnomerno raspoređena.
Gojkovićeva je navela da je konsultacije sa poslaničkim grupama vodio Veroljub Arsić po njenom ovlašćenju i da se vodilo računa o svim pravilima formiranja delegacija.
"Vodilo se računa o proporcionalnoj zastupljenosti", rekla je Gojkovićeva.
Veroljub Arsić je istakao da je poštovana procedura i da se nekoliko puta sastao sa predsednicima i predstavnicima poslaničkih grupa, a da je na poslednjem sastanku održanom 2. avgusta utvrđen konačan predlog delegacija.
"Nije tačno da nije bilo konsultacija. Članovi su određeni na osnovu proporcionalnosti, odnosno zastupljenosti stranaka u Skupštini Srbije", rekao je Arsić.
Član pokreta "Dosta je bilo" Dušan Pavlović kazao je da bi bilo dobro da se sledeći put članovi delegacija odrede na osnovu pisanih, a ne neformalnih pravila.
"Treba voditi računa i o nekim stvarima prilikom izbora članova RIK-a, koja su bila problematična. Bilo bi dobro da RIK postane nezavisno telo, što bi trebalo da znači da njeni članovi nisu članovi stranaka i koji nikada nisu imali dodira sa strankama", rekao je Pavlović.
Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je u izbornoj noći dovedena u pitanje regularnost izbora i pozvao poslanike da ne glasaju za članove RIK-a dok nadležni organi ne donesu konačan stav šta se desilo te noći.
"Mislim da je jako loše da se izabere novo članstvo RIK-a u kome je većina članova iz sadašnjeg sastava. Prvo da građani dobiju dokaze da nije bilo manipulacije u izbornom procesu i da tek tada dođe do odlučivanja o članstvu", rekao je Živković.
Predstavnici Demokratske stranke Srbije izjasnili su se da neće glasati za predloge sastava delegacija i članove RIK-a.
Na početku sednice vodila se rasprava između šefa poslaničke grupe SNS-a Aleksandra Martinovića i potpredsednice SRS-a Vjerice Radete oko načina izbora članova delegacija.
Na dnevnom redu sednice su Predlog odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama i Predlog odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.
Poslanici su raspravljali i o Predlogu odluke o dopuni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije i Predlogu odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.