Vals: Gradimo kamp kod Kalea; Desnica kritikuje

Izvor: B92, 31.Avg.2015, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vals: Gradimo kamp kod Kalea; Desnica kritikuje

Francuski premijer Manuel Vals najavio je izgradnju humanitarnog kampa u Kaleu gde se nalazi nekoliko hiljada izbeglica što je izazvalo kritike desnice.

Vals je tokom posete Kaleu gde izbeglice čekaju da nekako stignu do Velike Britanije, rekao je da će gradnja kampa početi početkom 2016. godine.

Evropska unija (EU) čiji je komesar Frans Timermans bio danas u Kaleu, daće oko pet miliona evra za finansiranje kampa koji će moći da primi oko 1.500 ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prva je reagovala predsednica ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta, evroskeptične stranke, Marin Le Pen koja je optužila francuskog premijerA da želi da "žrtvuje Kale za dogme EU".

Marin Le Pen je kandidat na severu Francuske na regionalnim izborima predviđenim u decembru. To će biti izborni test pred predsedničke izbore 2017. godina, na kojima se predviđa da će Le Penova ući u drugi krug izbora.

Rašida Dati, bivša ministarka pravde i član desničarke stranke bivšeg predsednika Nikole Sarkozija "Republikanci", ocenila je da se Vals "udružio s švercerima ljudi" pozivajući na "nastavak imigracije".

Kale je jedno od žarišta krize sa izbeglicama koje ovog leta stižu u Evropu u neuobičajeno velikim talasima.

Početkom juna je najmanje 10 migranata poginulo pokušavajući da se kroz tunel ispod kanala La Manš uvuče u Veliku Britaniju, u nadi da će tamo naći bolje sutra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.