Vakcinacija dece

Izvor: Studio B, 21.Dec.2014, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinacija dece

Vakcinisati decu, da ili ne, jedna je od aktuelnijih tema u Srbiji. Zablude, loša edukacija, panika na internet forumima s jedne i upozorenje pedijatara da se ne šalite sa zdravljem svoje dece, s druge strane, sve više zbunjuju roditelje.

Uprkos činjenici da je vakcinacija dece u Srbiji obavezna po zakonu, svake godine određeni broj predškolske dece ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti. Neki od njih potiču iz najsiromašnijih slojeva društva koji nemaju ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zdravstvenu knjižicu, a jedan broj roditelja sam donosi takvu odluku i kod pedijatra potpisuje izjavu pod punom odgovornošću da ne želi da njegovo dete bude vakcinisano.

Kalendar redovne vakcinacije dece propisalo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Dete odmah po rođenju, prima vakcinu protiv tuberkuloze i hepatitisa B. Zatim do navršenih 6 meseci vakcinu protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, dečje paralize i hemofilus influence B. Sa navršenih godinu dana dobija vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

Bolesti kao što su male boginje na koje smo odavno zaboravili upravo zahvaljujući preventivi u vidu vakcinacije, nekada su bile jako smrtne. Teško je i poražavajuće kada roditelji dođu kod pedijatra i kažu mi smo čitali na internetu. Dobro je biti informisan, ali je poražavajuće ako Vi kao roditelj nemate poverenja u svog lekara. Kada dođe do ovih sukoba, pacijenti se žale meni kao načelniku i ja se borim s nekim osobama kao Don Kihot s vetrenjačama- kaže načelnik pedijatrije DZ Zvezdara doktor Boško Pejović.

Torlakove vakcine su besplatne, dok pentaksim zdravstveno osiguranje ne pokriva i roditelji ga plaćaju 3400 dinara, kao i vakcinu protiv pneumnokokne bolesti, koja se daje u tri doze a jedna doza košta 5000 dinara. Vakcina protiv pneumnokokne bolesti sprečava upalu ušiju, upalu sinusa, bronhitis ali i upalu moždanica koja kod dece od 1 do 5 godina može da se završi smrtnim ishodom.

Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije bilo bi jako važno da se i pentaksim i vakcina protiv pneumnokokne bolesti uvrste u kalendar redovnih vakcinacija u našoj zemlji. U Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj država pokriva troškove ovih vakcina.

Na stručnom skupu u Institutu za javno zdravlje u Batutu o kontroli pneumnokokne bolesti govorili su eminentni pedijatri, epidemiolozi, mikrobiolozi i mislim da je stručna javnost svesna koliko je važno uvesti besplatno ove vakcine.-kaže načelnica pedijatrije Doma Zdravlja Savski venac doktorka Snežana Tomić.

Vakcinu primaju samo zdrava deca. Ukoliko je dete bolesno, vakcinacija se odlaže dok pedijatar pregledom ne konstatuje da je dete ozdravilo i da se može bezbedno vakcinisati. Ako roditelj ima nekih pitanja, dilema da li treba ili ne treba da vakciniše dete jedina i prava osoba sa kojom treba da razgovara jeste pedijatar.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.