VOLONTER SMRTI Čovek koji je dobrovoljno otišao u Aušvic

Izvor: Blic, 07.Okt.2015, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOLONTER SMRTI Čovek koji je dobrovoljno otišao u Aušvic

U ranim danima Drugog svetskog rata većina sveta nije bila svesna šta se događa u nacističkom logoru Aušvic, a jedan čovek je odlučio da sam proveri šta se dešava iza bodljikave žice.

Poljski vojni kapetan Vitold Pilecki dobrovoljno se javio da uđe u logor, kako bi saznao ima li istine u glasinama o nemačkim zločinima.

19. septembra 1940. godine nemački vojnici su uradili upravo ono čemu se Pilecki nadao - uhvatili su ga na ulicama Varšave i deportovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zloglasni logor.

Naredne dve godine Pilecki je proveo u Aušvicu.

U dokumentu "Volonter Aušvica", koga je komunistička Poljska decenijama držala tajnim i tek ga nedavno otvorila, piše kako je Pilecki opisao ulazak u Aušvic:

"Pozdravio sam se sa svime što sam do tada znao i ušao u nešto što nije bilo nimalo nalik bilo čemu što sam video."

Njemu je brzo postalo jasno šta se zapravo događa u Aušvic - bila je to fabrika za ubijanje.

Dodeljen mu je posao koji je podrazumevao i rad izvan logora, pa je uspevao da prokrijumčari izveštaje poljskoj vojsci.

Iz dana u dan njegovi su izveštaji bili sve jeziviji.

- Više od hiljadu novo pridošlih danas je poslato je u gasne komore. Tela su spaljena u novom krematorijumu - napisao je Pilecki.

Vremenom, njegovi izveštaji su postali toliko strašni da je svima bilo teško da poveruju u sve šta je napisao.

Aleks Storožinski, predsednik fondacije Kosciusko ispričao je kako je Pilecki izveštaji slao vojsci koja se skrivala po Varšavi.

- Mislili su da preteruje. Nisu mogli da veruju da postoje gasne komore, peći, da su im davali injekcije od kojih su umirali. Zvučalo je nestvarno - rekao je Storožinski za NPR.

Kako nisu stizale naredbe da se logor uništi, Pilecki je zapisao: "Dalji ostanak ovde bi mogao biti jako opasan za mene" i tada je počeo da planira beg.

Usred noći 26. aprila 1943. godine Pilecki je pobegao s Janom Redzejem i Edvardom Ciselskim, dvojicom logoraša.

Trojka je pobegla kroz zadnja vrata kućice koja je služila kao pekara. Ispod logoraških uniformi imali su normalnu odeću, a sa sobom su poneli duvan koji su bacali iza sebe kako ih psi ne bi mogli da im uđu u trag.

SUĐENJE KNJIGOVOĐI AUŠVICA Namerno smo ih gušili sa manje gasa, da bi smrt bila duža i bolnija

SEĆANJA SUBOTIČANKE Mengele me poslao na prinudni rad

ZABRANJENA LJUBAV IZ AUŠVICA On je bio stražar, a ona logorašica...

LOVAC NA NACISTE Ceo život krio da je uhvatio najvećeg masovnog ubicu i istoriji čovečanstva

Nakon bega Pilecki se vratio u vojsku i napisao opširan izveštaj o Aušvicu, ali je 1945. godine pristao na špijunažu i prikupljanje tajnih informacija o Rusima u Poljskoj.

Komunistički režim u Varšavi ga je uhvatio i Pilecki je nakon suđenja osuđen na smrt.

Pogubljen je u varšavskom zatvoru Mokotov, 25. maja 1948. godine.

Razlog zbog kog je njegova priča o infiltraciji u Aušvic ostala relativno nepoznata je taj što je komunistička vlast cenzurirala spominjanje njegovog imena u javnim dokumentima, a ta je zabrana trajala sve do pada Berlinskog zida.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.