VOLE DŽEM: Arapi budzašto kupuju po Krajini, Hercegovina im preskupa!

Izvor: Kurir, 06.Maj.2015, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOLE DŽEM: Arapi budzašto kupuju po Krajini, Hercegovina im preskupa!

Sada smo tražili zemlju u Hercegovini. Našli smo u Čapljini iu Ljubuškom, ali tamo traže 3 do 6 KM po metru kvadratnom, a oni su zasad spremni platiti do 1,5 KM, otkriva Delko

Arapi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata žele kupiti čak 12. 000 duluma zemlje u Bosni i Hercegovini, a jako su zainteresovani za Hercegovinu, potvrdila je direktorka Agencije za nekretnine Ab-dom Vedina Delko, koja u ime arapskih partnera traži zemlju u BiH.

Njeni partneri, kaže, ovih dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stižu u BiH, kako bi obišli neke od potencijalnih lokacija koje im je agencija pronašla. Najviše bi odgovaralo, kaže, kada bi se našla zemlja u napuštenim selima, kako bi Arapi mogli kupiti velike površine na jednom mestu.

Dnevni list je nedavno objavio informaciju kako su Arapi zainteresovani za kupovinu zemlje u Hercegovini te da agenti za nekretnine na terenu Hercegovine traže potencijalne kupce. Navodno se traži poljoprivredno zemljište za proizvodnju organske hrane. Ova informacija odjeknula je u javnosti, jer na području Hercegovine do sada nisu zabeleženi slučajevi kupovine nekretnina od Arapa, dok je to u Sarajevu i okolini postala masovna pojava.

Proizvodnja hrane

"Moji partneri su iz Emirata, a u Dubaiju imaju svoje fabrike i 400 zaposlenih. U Hercegovini žele kupiti zemlju za proizvodnju hrane. Radi se o kompaniji Al-Shourafa group, a imaju registrovanu kompaniju i u Sarajevu. Oni žele u BiH kupiti 12.000 duluma. To je velika površina ", navodi Delko i ističe da se radi o ozbiljnim kupcima, a ne prevarantima.

"Sada smo tražili zemlju u Hercegovini. Našli smo u Čapljini iu Ljubuškom, ali tamo traže 3 do 6 KM po metru kvadratnom, a oni su zasad spremni platiti do 1,5 KM ", otkriva Delko.

Dodaje da je po ovim cenama našla zemlju na području Bihaća. Radi se o napuštenoj zemlji koja se ne obrađuje. Prema njenim rečima, Srbi su Italijanima u Dubici prodali velike površine napuštene zemlje po evro za metar kvadratni.

Ona stoga traži zemlju u napuštenim selima koju bi ponudila za kupovinu Arapima.

Agent nekretnina ističe kako njeni poslovni partneri nisu prevaranti, već ozbiljni biznismeni.

"Oni će u Hrvatskoj praviti fabriku. Na Krku će graditi hotel. Kod nas ne investiraju jer mi nismo u EU. Praviće džemove koje će plasirati na evropsko tržište ", navodi naša sagovornica.

(dnevni list)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.