Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 06:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJNI DŽEJMS BOND Priča o čoveku koji je sleteo u nacističke redove i dva puta izbegao streljanje

Britanski tajni agent Dik Malabi, koji je padobranom sleteo u Italiju tokom Drugog svetskog rata, naoružan tajnim kodovima sakrivenim u pasti za zube, biće posthumno počastvovan na ceremoniji u Toskani.

Dick Mallaby parachuted into Lake Como with his clothes under his wetsuit pic.twitter.com/R7uephIyxZ

Malabi je izabaran za smrtonosnu misiju tokom rata zato što je tečno govorio italijanski jezik, piše "Daily Mail". Mnogi veruju da je on bio jedna od inspiracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za Flemingovog tajnog agenta 007, Džejmsa Bonda.

@roderick_bailey Secret agent Dick Mallaby to be honoured today in Tuscany. I enjoyed your book.https://t.co/ANEWbvpoSA

Malabi se spustio u jezero Komo u severnoj Italiji u avgustu 1943. godine kako bi se sastao sa anti-fašističkim gerilcima. Međutim, ubrzo je uhapšen i za dlaku je izbegao streljanje zbog špijunaže.

Dik je skočio iz bombardera "halifaks", noseći običnu odeću ispod svog ronilačkog odela. Kod sebe je imao negative fotografija, kao i tajne kodove.

Nakon rušenja Musolinija, novo italijansko vođstvo želelo je da se preda, a Malabija su koristili kao ključnu kariku u pregovorima.

To nije bio jedini put da je Malabi uhvaćen. Dve godine kasnije zarobile su ga Hitlerove SS snage, i to nakon što je pokušao da se ušunja iz Švajcarske u severnu Italiju 1945. godine.

Iako je po drugi put bio suočen sa egzekucijom, nije želeo da pobegne kao dve godine ranije, već se upustio u pregovore i ubeđivanje 80.000 nemačkih vojnika u Italiji da se predaju.

Đanluka Barneski je napisao knjigu o Malabijevom životu nako što je proveo dvadeset godina istražujući sve okolnosti koje su zadesile ovog hrabrog špijuna.

"Malabi je vojni Džejms Bond. Njegove misije bile su nalik na one iz filmova o čuvenom agentu 007, i sigurno je bio inspiracija Flemingu, čiji je brat Piter radio u specijalnim operacijama. Dik je bio izuzetno hrabar Englez. Njegove misije su bile neverovatne. Bile bi dobar materijal za filmove - kaže Barneski.

L’inglese che viaggiò con il re e Badoglio, Gianluca Barneschi svela a #Asciano le missioni dell’agente #DickMallaby https://t.co/hTDYOFL4Ch pic.twitter.com/6KxcjudlLX

Pisac je istakao da je Malabi bio prava osoba na pravom mestu i u pravo vreme, i to u dve situacije tokom rata. Hrabri "ratni Bond" preminuo je 1981. u Veroni u Italiji. Imao je 62 godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.