VIŠAK 10.000 ČINOVNIKA: Šta donosi racionalizacija do 1. jula

Izvor: Kurir, 25.Maj.2015, 06:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIŠAK 10.000 ČINOVNIKA: Šta donosi racionalizacija do 1. jula

Vlada Srbije trebalo bi danas da predoči javnosti koliko ćata plaćamo i koliko njih će od leta morati da traži drugi posao

BEOGRAD - Oko 10.000 činovnika najverovatnije će ove godine morati da traži drugi posao, a koliko ukupno državnih službenika plaćaju građani i koliko ih je višak trebalo bi da saznamo danas. Vlada Srbije priprema analizu koja bi posle više meseci konačno trebalo da ugleda svetlost dana.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pripremilo je Nacrt zakona o maksimalnom broju činovnika, kao i analizu o tome koliko njih je višak i gde. Opštine koje imaju do 50.000 stanovnika mogu da imaju najviše 475 činovnika, a opštine i gradovi do 150.000 stanovnika 1.950.

Posebna pravila

Posebna pravila važe za Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad, a tek treba da se vidi koliko će biti službenika u republičkim organima, gde ih je sada i najviše, jer konačnu brojku određuje svako ministarstvo posebno.

S obzirom na to da će se mnogi odlučiti za prevremenu penziju, ekonomista Ivan Nikolić smatra da će u prvom talasu otpuštanja samo manji broj ljudi ostati bez posla.

Modernizacija

- Ostaje nam samo da sačekamo odluku Vlade o broju zaposlenih u administraciji i javnim službama, a tamo ih ima najviše - smatra Nikolić.

Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, najavila je pre nekoliko dana da će program racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru biti predočen javnosti za sedam do deset dana. Ona je izjavila da je program racionalizacije broja zaposlenih u javnoj upravi toliko značajan da je prerastao u program modernizacije javne uprave i pozvala nevladine organizacije da pomognu predstavnicima Vlade da javnosti objasne u čemu se sastoji taj ogroman posao.

Činjenice

NACRT ZAKONA

- Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad imaju 5.000 prekobrojnih službenika

- broj činovnika na republičkom nivou odrediće ministarstva

- opštine do 50.000 stanovnika mogu da imaju najviše 475 činovnika

- broj radnika sa ugovorom o delu može da iznosi najviše deset odsto od broja stalno zaposlenih

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.