VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Kvantne tačke obećavaju bolju sliku digitalne budućnosti

Izvor: Telegraf.rs, 29.Jul.2016, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Kvantne tačke obećavaju bolju sliku digitalne budućnosti

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni u informeru pisao o novoj tehnologiji u proizvodnji ekrana pod nazivom "kvantne tačke" (eng. Quantum dots). Evo šta predsednik kompanije Comtrade misli o pomenutoj temi.

"Svedoci smo u kojoj meri se tehnologija izrade ekrana ubrzano razvija u prethodnoj deceniji. Praktično smo iskočili iz ere katodnih cevi i nezgrapnih teških monitora direktno u doba tankih zakrivljenih ekrana bez ruba koji bi kvario ugođaj gledanja savršeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << oštre slike u visokoj rezoluciji. Tehnologije koje su obeležile prelazni period kriju se iza dobro poznatih ali široj publici nejasnih skraćenica kao što su TFT, LCD ili OLED. Zanimljivo je pogledati šta bi mogao da bude naredni korak i kako će možda izgledati računarski ekrani i TV aparati u bliskoj budućnosti.

Jedna od tehnologija koja sve više dolazi do izražaja koristi takozvane "kvantne tačke" (eng. Quantum dots). Radi se o nanometarskim molekulima koji su sposobni da emituju sopstvenu svetlost kada ih osvetli neki drugi izvor. Boja koju isijavaju zavisi od njihove veličine, a jedna od glavnih prednosti, osim neverovatno malih dimenzija, jeste mnogo širi spektar nijansi koje su sposobni da reprodukuju. Kvantne tačke se već sada koriste kod nekih vrhunskih modela TV aparata, u kombinaciji sa plavim LED diodama koje ih osvetljavaju tako da daju crvenu i zelenu svetlost. To je, međutim, još uvek daleko od onoga što bi moglo biti postignuto kvantnom tehnologijom.

Foto: Promo

Naime, konačno rešenje mogli bi da budu QLED ekrani koji bi koristili posebnu vrstu kvantnih tačaka sposobnu da emituje svetlo kada se priključi na strujno kolo. Takvi displeji mogli bi da proizvedu sliku nezamislivog kontrasta i jasnih boja. Kao kod savremenih OLED panela, i ovde bi crna bila rezultat potpunog isključivanja odgovarajućih tačaka i zbog toga zaista "zift" crna. Još lepša vest je da bi troškovi proizvodnje mogli biti minimalni, što znači masovnu primenu na raznim mestima – od bilborda do pakovanja za proizvode. Naravno, ostaje da se vidi da li će se planovi vodećih proizvođača obistiniti, ali mogućnosti koje pružaju kvantne tačke obećavaju bolju sliku digitalne budućnosti."

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.