Užičanima će svanuti: Konačno će piti zdravu vodu

Izvor: Mondo, 27.Sep.2016, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užičanima će svanuti: Konačno će piti zdravu vodu

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji fabrike vode "Petar Antonijević" u Užicu, a radovi na izgradnji prve faze počeće 8. oktobra.

Foto: Petar Stojanović, MONDO

 U roku od godinu dana biće obezbeđeno vodosnabdevanje za 70.000 stanovnika.

Mihajlović je potpisala ugovor, u Vladi Srbije, sa gradonacelnikom Užica Tihomirom Petkovićem i direktorom preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Jedinstvo AD Sevojno Mićom Mićićem.

Ministarka je rekla da su radovi vredni 400 miliona dinara, od čega je to mininstarstvo izvodijlo 360 miliona, a grad Užice 40 miliona.

"Meni je drago što će za godinu dana oko 70.000 stanovnika imati kvalitetnu vodu za piće" , rekla je Mihajlović.

Kako je naglasila, ministarstvo će budno pratiti realizaciju tog projekta i pomoći ukoliko bude bilo kakvih problema tokom izvođenja radova.

Petković je u ime Užičana zahvalio Vladi, premijeru Aleksandru Vučiću i posebno Mihajlovićki za podršku Užicu u rešavanju ključnog problema ističući da će nakon prve faze radova na Fabrici vode odnosno za godinu dana Užičani imati redovno i neometano snabdevanje vodom.

On je podsetio da su se još 2013. pojavile cijanobakterije u akumulaciji Vrutci i da je vlada brzo reagovala i sa milion evra finansirala priključenje na alternativni izvor za snabadevanje - Sušička vrela, odakle se i sada snabdeva Užice.

2Hvala posebno Mihajlovićki koja je u poslednjih godinu dana bila skvaodnednvo uključena u ovaj veliki složen posao i došli smo do toga ćemo 8. oktobra početi radovi na rekonstrukcji i dogradnji Fabrike vode" , naveo je gradonačelnik Užica.

On je kazao da će u prvoj fazi biti završen najveći deo posla i da će nakon nje ponovo moći da se koristi voda iz akumulacije Vrutci.

U toj fazi je predviđena ugradnja lamenarnih taložnika, izgradnja opreme, ozonizacija, postavljanje peščanih filtera i deo laboratorije i drugo.

Mićić je rekao da će Jedinstvo AD Sevojno završiti povereni posao u roku i sve uraditi kvalitetno, to jest da će biti ugrađena evropska oprema.

On je dodao da je ta firma već radila slične fabrike u Leskovcu i na Kopaoniku, kao i u Crnoj Goru.

Za prvu fazu radova je izdata građevinska dozvola 20. maja 2016.

Očekuje se da druga faza projekta bude završena do kraja 2017. godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.