Uterivači dugova kreću u akciju

Izvor: B92, 20.Apr.2012, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uterivači dugova kreću u akciju

Beograd -- Prvih 56 privatnih izvršitelja počeće s radom 18. maja i imaće pravo da sprovode iseljenja, popis, procenu, plenidbu i prodaju imovine dužnika, pišu "Novosti".

Prvi profesionalni sudski izvršitelji počeće da rade za mesec dana, tačnije, 18. maja, potvrdio je za "Novosti" Vojkan Simić, pomoćnik ministra pravde. Test je do sada prošlo 70 kandidata, a na konkurs za imenovanje prijavilo se 56, koji su položili izvršiteljski ispit.

"U planu je objavljivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narednog konkursa, a kada ministar pravde imenuje izvršitelje, na predlog konkursne komisije, oni koji su imenovani osnovaće komoru i položiti zakletvu", kaže Simić.

Pošto zakon nalaže da jedan izvršitelj podmiruje potrebe 25.000 stanovnika, u Srbiji će ih biti oko 330 - 75 za šire područje Beograda i oko 270 za ostatak zemlje.

"Profesionalci" će biti nadležni za sve vrste izvršenja, kao i sudovi, ali će u njihovoj isključivoj nadležnosti biti prinudno izvršenje komunalnih dugova. Oni neće moći da učestvuju samo u izvršenju odluka iz porodičnih i radnih sporova, koje se odnose na vraćanje zaposlenog na posao.

"S prebacivanjem isključive nadležnosti za komunalna dugovanja na profesionalne izvršitelje, očekuje se veliko rasterećenje sudova. S obzirom na njihovu višu kvalifikaciju u odnosu na sudske izvršitelje - uslov je završen pravni fakultet - očekuje se i kvalitetniji stručni pristup, ali i veća efikasnost zbog motivacije u zaradi", objašnjava Simić.

U Ministarstvu veruju da će banke ponuditi poslovne kredite za otvaranje izvršiteljskih kancelarija. Ovo će biti u obostranom interesu, pošto će upravo banke biti među "najvernijim" klijentima izvršitelja.

Prema zakonu, privatni izvršitelji će ubuduće, između ostalog, utvrđivati identitet stranaka i učesnika u postupku izvršenja, sprovoditi iseljenja, prikupljati podatke o imovinskom stanju dužnika, sprovoditi popis, procenu, plenidbu i prodaju pokretne imovine i nepokretnosti...

Moći će o svom trošku i na svoju odgovornost, da poveravaju trećim licima prodaju te imovine, da primaju i čuvaju popisanu ili obezbeđenu imovinu dužnika, da nalože prenos vlasništva nad njom i izvrše deobu imovine. Privatni izvršitelji će moći da posreduju i u postizanju dogovora između dužnika i poverilaca.

Za imenovane izvršitelje Ministarstvo pravde će, sa svojim partnerima i Pravosudnom akademijom, organizovati osnovnu obuku, a kasnije će njihova Komora organizovati stalne obuke.

"Trening" će, prema Simićevim rečima, proći i zaposleni u Ministarstvu, zaduženi za kontrolu rada izvršitelja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.