Usvojen zakon o zaštiti uzbunjivača

Izvor: Radio 021, 25.Nov.2014, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zakon o zaštiti uzbunjivača

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o zaštiti uzbunjivača koji predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju.

Zakon bi trebalo da ohrabri svakog pojedinca da prijavi zloupotrebu.

Nova zakonska rešenja predviđaju da lica koja prijave korupciju u vezi sa svojim radnim odnosom, bez obzira na statuse koje imaju u preduzeću, ne mogu biti proganjana zbog toga, jer im država nudi sudsku zaštitu koju će ostvarivati tužbom pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << višim sudom u hitnom postupku.

Ukoliko se bilo ko tim licima "obrati sa merama represije, jer su prijavila korupciju", ta lica se mogu obratiti sudu koji ima mehanizme efikasne zaštite, a sud najpre može da u kratkom roku stavi privremenu meru.

Ako je lice dobilo otkaz na poslu, bilo bi vraćeno u toliko kratkom roku da praktično ne bi osećao nijednu posledicu.

Zakon je predvideo i da poslodavac ne sme činjenjem ili nečinjenjem da stavi uzbunjivača ili sa njim povezano lice u nepovoljniji položaj, a naročito u vezi sa zapošljavanjem, sticanjem svojstva pripravnika ili volontera, radom van radnog odnosa, obrazovanjem, osposobljavanjem ili stručnim usavršavanjem.

Uzbunjivač ne sme da bude u nepovoljnijem položaju i kada je reč o napredovanju na poslu, ocenjivanju, sticanju ili gubitku zvanja, disciplinskim merama i kaznama, uslovima rada, prestankom radnog odnosa, zaradom i drugim naknadama iz radnog odnosa, učešćem u dobiti poslodavca, isplatom nagrada i stimulativnih otpremnina, rasporedom poslova ili premeštajem na drugo radno mesto, nepreduzimanjem mera radi zaštite zbog uznemiravanja od strane drugih lica i upućivanjem na obavezne zdravstvene preglede ili preglede radi ocene radne sposobnosti.

Sudska zaštita se ostvaruje podnošenjem tužbe nadležnom višim sudom, u roku od šest meseci od dana saznanja za preduzetu štetnu radnju, odnosno tri godine od dana kada je štetna radnja preduzeta.

Postupak za sudsku zaštitu je hitan, a revizija postupka uvek dozvoljena.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.