Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2015, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen rebalans budžeta Banjaluke

BANJALUKA - Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su danas rebalans ovogodišnjeg budžeta od 118.730.000 KM, što je za 1,7 odsto manje nego prvobitni.

Rebalansom budžeta za 2015. godinu ukupni prihodi smanjeni su za 4,9 miliona KM ili za 4,47 odsto u odnosu na prvobitni, tako da novi plan prihoda iznosi 104,6 miliona KM.

Poreski prihodi smanjeni su za 2,55 miliona KM i planirani su u iznosu od 64 miliona KM, što je za 3,8 odsto manje u odnosu na početni plan za >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ovu godinu.

Novi plan neporeskih prihoda za 2015. godinu iznosi 40,56 miliona KM, što je za 5,5 odsto manje nego usvojeni ovogodišnji budžet.

Rebalansom budžeta je predviđeno da plan primitaka od gradskog građevinskog zemljišta bude smanjen za milion KM, a plan primitaka od nefinansijske imovine smanjen je za 720.000 KM ili za 13,6 odsto u odnosu na prvobitni plan.

Kada je riječ o rashodima, rebalanskom su izvršene uštede na pojedinim vrstama rashoda i izdataka u ukupnom iznosu od 2,4 miliona KM.

U skladu sa procjenom potrošačkih jedinica, umanjeni su rashodi Odsjeka za civilnu zaštitu za 620.000 KM, Gradske izborne komisije za 207.000 KM, Odjeljenja za prostorno uređenje za 360.000 KM, budžetske rezerve za 310.000 KM i izdaci za otplatu ostalih dugova za 758.000 KM.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ocijenio je da bi pokretanje proizvodnje riješilo mnoge finansijske probleme u Banjaluci, ali da to zahtijeva vrijeme.

"Trenutno sa nadležnim ministarstvima i Vladom Srpske razmatramo mogućnosti da se zaustavi dramatičan pad naših prihoda od PDV-a i poreza na nepokrenosti, koji u najvećem procentu pune budžete lokalnih zajednica", rekao je Gavranović novinarima u toku skupštinske pauze.

On smatra da je na području grada Banjaluka porez na nepokretnost u malom obuhvatu i po broju objekata i po vrijednosti te imovine, ali i po iznosima koji se ubiru, te da ima još mnogo rezervi.

"Sa druge strane, PDV u Banjaluci u zadnjih nekoliko godina pada i cilj nam je da otkrijemo razloge i utvrdimo mehanizme da se to zaustavi", istakao je Gavranović.

On je napomenuo da izvorni prihodi Banjaluke nisu izdašni u punjenju budžeta, te da ne mogu podmiriti sve ono što je zakonska obaveza grada.

"Mjere koje smo preduzeli zadnjih nekoliko mjeseci već daju rezultate, a to pokazuju neporeski prihodi, koji su zaključno sa jučerašnjim danom veći za 7.000 KM nego u istom periodu prošle godine", rekao je Gavranović.

On ističe da Banjaluka treba da iskoristi novac iz stranih fondova za realizaciju gradskih projekata.

"Da bismo uspjeli iskoristiti te fondove, potrebni su nam ljudi, koji će znati da im pristupe", kaže Gavranović.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Đorđe Umićević smatra da bez novih investicija nema povoljnog ekonomskog sistema.

Sjednica Skupštine grada nastavljena je raspravom o prijedlogu odluke o pokriću kumuliranog deficita budžeta grada sa stanjem na 31. decembar 2014. godine.

Odbornici će razmatrati i prijedlog odluke o utvrđivanju iznosa sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta, iznosu stipendija i deficitarnim zanimanjima za školsku 2015/16. godinu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Usvojen rebalans budžeta Banjaluke

Izvor: Capital.ba, 30.Jun.2015

BANJALUKA, Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su danas rebalans ovogodišnjeg budžeta od 118.730.000 KM, što je za 1,7 odsto manje nego prvobitni. Rebalansom budžeta za 2015. godinu ukupni prihodi smanjeni su za 4,9 miliona KM ili za 4,47 odsto u odnosu na prvobitni, tako da novi plan prihoda...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.