Ustoličen vladika niški - potomak vojvode Jakova

Izvor: Mondo, 13.Avg.2017, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustoličen vladika niški - potomak vojvode Jakova

Novoizabrani vladika niški, Arsenije Glavčić, svečano je ustoličen na svetoj arhijerejskoj liturgiji održanoj danas u Sabornom hramu u Nišu.

Foto: Beta/Emil Vaš Ilustracija

Čin uvođenja u tron novog vladike predvodio je srpski patrijarh Irinej sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Novoizabrani vladika niški Arsenije Glavčić je 46. niški episkop, a za prvog čoveka jedne od najznačajnijih eparhija Srpske pravoslavne crkve izabran je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC-a.

Prethodnik ražalovan

Arsenijev prethodnik na mestu niškog episkopa je Jovan (Purić), koji je ovu dužnost obavljao pet godina. Posle višemesečne suspenzije, on je maja prošle godine trajno razrešen episkopske katedre.

Glavičić je rođen je u Vršcu pre 39 godina i potomak je Jakova Nenadovića, poznatog vojvode iz Prvog srpskog ustanka.

Pre izbora za vladiku niškog obavljao je dužnost vikarnog episkopa topličkog, zaduženog za pomoć patrijarhu u rukovođenju Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom.

Vladika niški Arsenije je u obraćanju poručio vernicima da se "drže crkve, Gospoda i Jevanđelja".

"Ukoliko budemo živeli po Jevanđelju, ako budemo odana čeda Hristove i svete crkve, nećemo pogrešiti", naglasio je vladika niški Arsenije.

Patrijarh Irinej kazao je da se nada da je Eparhija niška dobila dobrog episkopa koji će zadovoljiti očekivanja, pre svega Sabora i crkve, i naroda.

Suspendovan vladika niški Jovan – "nije se snašao"

Liturgiji su između ostalih prisustvovali i generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.