Ustoličen papa Franja

Izvor: RTS, 19.Mar.2013, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustoličen papa Franja

Poglavar Rimokatoličke crkve svečano ustoličen na Trgu Svetog Petra. Papa Franja primio ribarov prsten i papski ogrtač, palijum, na početku mise, kojoj su prisustvovale desetine hiljada ljudi.

Svečano ustoličen papa Franja na ceremoniji na trgu Svetog Petra u Vatikanu. Događaju prisustvovale desetine hiljada ljudi, mnogi evropski i svetski zvaničnici i više od 150 delegacija. Među njima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Papa Franja primio je ribarov >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prsten i papski ogrtač, palijum, na početku mise na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, kojoj prisustvuju desetine hiljada ljudi.

Grupa kardinala zatim je prišla papi Franji i zaklela mu se na vernost.

U kratkom obraćanju na italijanskom jeziku, papa Franja pozvao je svoje sledbenike da budu čuvari svega onog što je stvoreno, da čuvaju lepotu, ljude, da budu blagi prema svakoj osobi, posebno prema deci, starima i onima koji su, kako je rekao, najranjiviji, a najčešće na marginama naših srca.

Papa, koji je uzeo ime po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromašnih, poručio je da treba živeti u čestitosti i prijateljstvu, u poverenju i dobru i da je sve to povereno čoveku, čuvaru Božjih darova.

"Nemojmo dozvoliti da svet obeleže znakovi razaranja i smrti", rekao je papa Franja.

Papa je rekao da kao biskup Rima ima određenu vlast i da se ta vlast ogleda u njegovoj poniznosti prema Isusu Hristu, da bi očuvao sav narod Božji i da bi prihvatio s osećanjem i blagosti sve one koji su siromašni, gladne, žedne, bolesne, ali i one u zatvoru.

"Samo onaj ko služi u ljubavi zna čuvati", rekao je papa i dodao: "Čuvajmo s ljubavlju ono što nam je Bog dao".

Papa je na ceremoniju došao u papamobilu, sa jakim obezbeđenjem. Na njegov zahtev, vozilo se nekoliko puta zaustavilo kako bi papa blagoslovio decu koja su došla da ga dočekaju.

Ustoličenju pape Franje prisustvuju predstavnici gotovo svih pravoslavnih crkava, a prvi put u istoriji i vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Prema tumačenju poznavalaca ovog svetog čina, u Vatikanu je danas posebno slavlje koje se ne može nazvati ni krunisanjem ni ustoličenjem nego uvođenje pape Franje u službu Svetoga Petra. 

Nakon ceremonije, papa se susreo sa zvaničnicima više država koji su prisustvovali ceremoniji na Trgu Svetog Petra. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić se, takođe, susreo sa papom Franjom.  

Cela ceremonija, na zahtev pape, bila je kraća za sat vremena u odnosu na dosadašnje ceremonije.

Jevanđelje, na primer, nije bio na latinskom i grčkom, nego samo na grčkom jeziku, a latinski je bio dominantni jezik. Papa nije lično delio svetu pričest već su to činili đakoni.

Mediji su preneli da se u Vatikanu danas događa istorijski trenutak, budući da ceremoniji prisustvuje patrijarh vaseljenski Vartolomej, što je, kako se ističe, prvi put u istoriji da jedan pravoslavni patrijarh prisustvuje ovakvom događaju.

Prethodno, papa Franja je sa predstavnicima pravoslavnih crkava obišao grob Svetog Petra kako bi istakao da on nije naslednik Benedikta XVI nego prvog rimskog biskupa, Svetog Petra.

Ceremonija ustoličenja, inače, nema crkvenopravno značenje, pošto sam izbor i njegovo prihvatanje, predstavljaju početak pontifikata. Prilikom ustoličenja, papa prima ribarov prsten i palijum, dok je ukinuta nekadašnja praksa da mu se na glavu stavlja kruna, tijara.

Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo prošle srede je izabran za novog poglavara Rimokatoličke crkve, a odabrao je ime Franja. Do izbora za 266. pontifa bio je nadbiskup Buenos Ajresa, a prvi je papa u istoriji koji nije Evropljanin i prvi koji je iz redova jezuita.

Papa Franja je sin italijanskih imigranata, radnika na železnici. Rođen je 17. decembra 1936. godine, a nadbiskup Buenos Ajresa bio je od 1998. godine. Na položaj kardinala uzdignut je tri godine kasnije.

Važi za skromnog čoveka, često je autobusom išao na posao, sam sebi kuvao i redovno posećivao siromašne četvrti u blizini argentinskog glavnog grada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa Franja svečano ustoličen

Izvor: Beta, 19.Mar.2013

VATIKAN, 19. marta 2013. (Beta-AP/AFP) - Papa Franja u utorak je svečano ustoličen kao novi poglavar Rimokatoličke crkve, javile su agencije...Papa Franja primio je "ribarov prsten" i papski ogrtač - ".

Nastavak na Beta...

Papa poručio svjetskim liderima da vode računa o siromašnima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Mar.2013

Papa Franjo  primio je "ribarov prsten" i papski ogrtač - "palijum", na početku mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kojoj je prustvovali stotine tisuća ljudi.  Medju prisutnima bili su šefovi država i vlada iz Evrope i svijeta, kao i okrunjene glave.Njima je bila upućena slijedeća poruka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.