Ustanici tvrde da su opkolili 10.000 ukrajinskih vojnika

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jan.2015, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustanici tvrde da su opkolili 10.000 ukrajinskih vojnika

DONJECK - Jedinice Donjecke i Luganske Republike zajedničkim snagama praktično su završile opkoljavanje debaljčevske grupacije ukrajinskih snaga, izjavio je portparol štaba DNR Eduard Basurin.

Debaljcevo, grad od 45.000 ljudi, nalazi se na istoku Donjecke oblasti, 55 kilometara sjeveroistočno od Donjecka.

Kijevske snage su ga zauzele u julu, a sada je tamo skoncentrisano oko 10.000 vojnika.

Grupacija prilično zalazi u teritoriju ustanika, dovodeći u opasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << gradove kao što su Gorlovka, Jenakjevo, Šahtjorsk, te Alčevsk i Stahanov u Luganskoj oblasti. Krajem januara ustanici su započeli operaciju opkoljavanja debaljčevske grupacije.

"Ne može se reći da smo potpuno zatvorili sve puteve u 'džep'. Međutim, jedinice DNR i LNR nalaze se na rastojanju vidnog polja jedne od drugih, pa mogu da unakrsnom artiljerijskom vatrom pokrivaju puteve", rekao je Basurin.

Između ostalog, ustanici su uspjeli da stave pod kontrolu grad Ugljegorsk, koji se nalazi na nadmorskoj visini s koje može da se kontroliše okolina.

Ono što je preostalo od manjeg ukrajinskog garnizona - opkoljeno je.

Poslanik ukrajinskog parlamenta, Semjon Semenčenko, koji je istovremeno i komandant bataljona "Donbas", objasnio je da su "separatisti - izigravajući mirne građane - masovno ušli u Ugljegors" i udarili Ukrajincima sa leđa.

Ustanici su juče granatirali konvoj ukrajinskih snaga, koji je išao sa sjevera u Debaljcevo kako bi ojačao odbranu. Konvoj se povukao uz gubitke jer nije mogao da se probije kroz artiljerijsku vatru.

Istovremeno, ofanziva ustanika ide sa istoka - iz pravca LNR. Sa te strane brigada "Prizrak" komandanta Alekseja Mozgovoja vodi borbe za grad Popasnaja i selo Sanžarovka, a istureni odredi ustanika već su došli i do periferije samog Debaljceva.

"Popasnaja se nalazi nešto sjevernije. Njeno zauzimanje od strane ustanika Mozgovoja učiniće opkoljavanje Debaljceva sigurnijim. Osim toga, dovešće u škripac Ukrajince u Artjomovsku", prokomentarisao je situaciju Basurin.

Po njegovim riječima, stavljanje Debaljceva pod kontrolu ustanika će, kao prvo, spojiti teritoriju DNR i LNR (sada ih povezuje samo jedan put, na jugu Donbasa preko grada Snježnoje), i kao drugo, zaštitiće od napada i granatiranja Gorlovku, Šahtjorsk i druge gradove u DNR.

Ukrajinci se, shvatajući značaj Debaljceva, žestoko brane. Upravo ovdje koriste odrede za sprečavanje povlačenja, otvarajući vatru na svoje vojnike koji se povlače. Osim toga, kijevska vlast razmatra da dozvoli komandirima da strijeljaju vojnike radi "obezbjeđivanja reda u armiji Ukrajine". Prije svega, u slučaju dezerterstva, koje je poprimilo masovne razmjere, prenose agencije.

Predsjednik DNR Aleksandar Zaharčenko u intervjuu televiziji "Rusija 24" obećao je opkoljenim ukrajinskim vojnicima da će im sačuvati život ako polože oružje.

"Momci! Moje prijedlog vam je da položite oružje i odete. Ratujete s pogrešnima. Imate šansu… da sačuvate svoj život… predajte se i preživjećete... Obećavam vam da ćete se vratiti svojim kućama", rekao je on.

Moskovski vojni komentator Vladislav Šurigin upozorio je da je još prerano da se objavljuje "pad Debaljceva" i da se treba spremiti za "teške borbe".

Danas su počele borbe i za grad Đeržinsk. Borci DNR su u naletu.

Ako Ukrajinci budu izbačeni iz Đeržinska, njihove mogućnosti za granatiranje Gorlovke biće značajno umanjene.

Lider Desnog sektora i poslanik Vrhovne Rade Ukrajine Dmitrij Jaroš već je optužio ukrajinsku komandu da "nije izvukla pouke iz tragedije kod Ilovajska" i najavio formiranje "paralelnog generalštaba".

Prema podacima štaba ustanika, u "debaljčevskom džepu" našlo se oko 10.000 ukrajinskih vojnika.

Sasvim je moguće da će njihova sudbina biti jedna od tema današnjih pregovora u Minsku, gdje će se, kako se očekuje, sastati Kontakt grupa sastavljena od predstavnika Ukrajine, DNR i LNR.

Kao odgovor na opkoljavanje Debaljceva, ukrajinske snage su intenzivirale granatiranje Donjecka iz okolnih naseljenih mjesta.

Prema podacima ustanika, samo tokom prethodne noći na grad je palo oko 70 granata. Poginulo je sedam ljudi.

Ukrajinske snage su prethodno gađale Lugansk kasetnim bombama, saopštio je OEBS.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.