Uskoro optužnica protiv četvorice zbog ubistva Slavka Ćuruvije

Izvor: Blic, 12.Apr.2014, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro optužnica protiv četvorice zbog ubistva Slavka Ćuruvije

U istrazi ubistva Slavka Ćuruvije preostalo je još saslušanje nekoliko svedoka, među kojima je Branka Prpa, i analiza mobilnih telefonskih poziva. Pomen: Ćerka Jelena Ćuruvija, Veran Matić i Milan Antonijević

Očekuje se da istraga posle toga bude okončana i da bude podignuta optužnica protiv četvorice osumnjičenih, saznaje „Blic”.

- Analiza telefonskih poziva između osumnjičenih, kao i njihovih razgovora s drugim osobama u vreme ubistva Ćuruvije trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi da bude kraj istrage. Sa tom analizom jasno će se pokazati i da osumnjičeni nisu u ranijim iskazima govorili istinu - kaže izvor „Blica” upoznat sa istragom.

Opstruiranje istrage

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, juče je saopštio se slučaj ubistva Ćuruvije postao simbol koji opisuje nečinjenje.

- Komisija za istraživanje ubistava novinara baviće se i time ko je sve i na koji način opstruirao rad istražnih organa svih ovih godina, ko nije činio ono što je morao da uradi i zbog čega - kaže Matić.

Za ubistvo Ćuruvije osumnjičen je Radomir Marković (68), koji se kao tadašnji šef DB tereti da je naredio zločin, dok je Milan Radonjić (54), tadašnji načelnik Centra DB u Beogradu, osumnjičen za organizovanje. Ratko Romić (51), u to vreme operativac Druge uprave DB, osumnjičen je da je saučesnik u ubistvu, dok se kao neposredni ubica tereti Miroslav Kuraka (43), pripadnik posebne službe obezbeđenja u DB. Apelacioni sud u Beogradu juče je produžio pritvor Radonjiću i Romiću za još dva meseca. Marković služi maksimalnu kaznu zbog političkih ubistava, a Kurak je u bekstvu.

Jovo Ćuruvija, brat ubijenog vlasnika “Dnevnog telegrafa”, kaže da se nada da neće i optužnicu čekati 15 godina.

- Ako bude nepotpuna, učiniću sve da svi koji su učestvovali u uništavanju mog brata budu izvedu pred lice pravde. Nisam čuo da su na saslušanje pozvani Mira Marković, Bratislava - Buba Morina, tadašnje sudije Krsto Bobot i Mirko Đorđević, koji su kažnjavali mog brata, Mića Radević, direktor arhiva koji je tužio „Dnevni telegraf”... - kaže Jovo Ćuruvija.

Fondacija „Slavko Ćuruvija” upozorila je juče da je sloboda govora u Srbiji i dalje ugrožena.

- Nema odgovora na pitanje ko su nalogodavci ubistva Ćuruvije. Ubistva novinarke „Duge” Radislave - Dade Vujasinović i dopisnika „Večernjih novosti” Milana Pantića još su bez sudskog epiloga - saopštila je Fondacija koju su osnovali Jelena i Rade Ćuruvija, ćerka i sin ubijenog novinara.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.