Uskoro ćemo piti kinesko vino? Ova zemlja ima više vinograda nego Francuska

Izvor: Blic, 03.Maj.2015, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro ćemo piti kinesko vino? Ova zemlja ima više vinograda nego Francuska

Kina je u 2014. godini izbila na drugo mesto po površini pod vinovom lozom, potisnuvši sa te pozicije Francusku, dok je Španija i dalje prva u svetu po je zadržala vodeću poziciju.

Španija ima 1,021 milion hektara vinograda, a Kina je izbila na drugo mesto sa 800.000 hektara. Francuska je pala na treće mesto sa 792.000 hektara, a na četvrtoj pozicji je Italija sa 690.000 hektara, saopštila je Međunarodna organizacija za vino (OIV).

Kineski vinogradi predstavljali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su četiri odsto ukupne svetske površine pod vinom lozom da bi 2014. bili povećani na 11 odsto. U Kini i u Južnoj Americi površine vinograda nastavljaju da rastu, dok se u EU smanjuju.

U EU površine pod vinom lozom su od 2000. do 2014. smanjene za 21.000 hektara na 3,4 miliona hektara, piše list Mond. U svetu je 2014. izvezeno 104 miliona hektolitara vina, što je godišnji rast od 2,5 odsto.

Najveći rast izvoza vina u prošloj godini od 22 odsto zabeležila je Španija, najveći svetski izvoznik vina. Na drugom mestu po izvozu vina u svetu nalazi se Italija, a na trećem je Francuska. Australija i Čile dele četvrto i peto mesto po količini izvezenog vina.

Prošle godine je popijeno oko 240 miliona hektolitara vina, što je pad od 2,4 miliona hektolitara. Najviće vinopije u svetu su građani SAD.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.