Uređaj koji prenosi dodir na daljinu

Izvor: VOA, 23.Maj.2015, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uređaj koji prenosi dodir na daljinu

Tehnologija već može da prevari većinu naših čula – laserski hologrami prave trodimenzionalne slike koje ne postoje, stereo zvuk je svuda oko nas, a veštački mirisi mogu lako da se ubrizgaju u vazduh. Naučnici sada počinju da pomeraju granice – fokusirajući se na čulo dodira te je na jednom britanskom univerzitetu napravljen uređaj koji rukama prenosi dodir na daljinu.

Tehnologija za prepoznavanje pokreta već postoji i korisnicima omogućava da mahanjem iznad osetljive >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << površine šalju komande uređajima na kompjutersku kontrolu. Ali osetiti određeni predmet, kao npr. dugme za podešavanje radija u kolima, omogućilo bi preciznije pokrete.

Istraživači sa Univerziteta u Bristolu na katedri za kompjuterske nauke razvili su uređaj koji hologramskim slikama dodaje osećaj dodira.

Ko-izumitelj ove tehnologije, Sriram Subramanian kaže da ona radi po istom principu kao pritisak zvučnih talasa koje osećate na grudima tokom rok koncerta.

“Umesto basa, mi koristimo ultrazvuk niske frekvencije – oko 40 kHz – i tako ciljamo na određeni deo jagodice na prstu ili na dlan, a vi onda osećate kako vam dlan vibrira i osećaj je vrlo precizan”, kaže Subramanian.

Zvučne talase emituje grupa od 64 malih ultrazvučnih zvučnika čije vibracije mogu da se podese za kreiranje osećaja različitih oblika, pa čak i virtuelnog pokreta.

Subramanian kaže da zvučnici mogu da proizvedu stotine ultrazvučnih fokusnih tačaka.

“Kada pustim stotine u isto vreme i programiram sto fokusnih tačaka oko jagodice na vašem prstu i oko dlana, tih stotinu pružaju cirkularni osećaj. Ako pratim vaš dlan i pomeram ih gore dole, i kada promenim razdaljinu tih fokusnih tačaka, počnete da osećate kao da prolazite kroz loptu. Tako proizvodimo oblike”.

Subramanian dodaje da će kada bude završena, ova tzv. “haptic” tehnologija biti široko upotrebljiva – od potrošačke elektronike i kućnih aparata do operacionih sala.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.