Upravnik zgrade može da radi i volonterski - ako je stanar

Izvor: N1 televizija, 26.Maj.2017, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upravnik zgrade može da radi i volonterski - ako je stanar

Privredna komora Srbije započela je u Beogradu obuku za licenciranje profesionalnih upravnika stambenih zgrada. Vesna Protuplinac, jedan od predavača na obuci, objašnjava da upravljanje zgradom može da se radi i volonterski, pod uslovom da je upravnik istovremeno i stanar.

Vlasnici stanova u jednoj zgradi, takozvanoj stambenoj zajednici, ubuduće će moći da nekoga među sobom odrede za upravnika. U tom slučaju upravnik može da radi volonterski, ali i za novčanu nadoknadu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ako se stanari tako dogovore.

Stanari mogu i da se odluče sa profesionalnog upravnika, odnosno da angažuju firmu koja zapošljava profesionalne upravnike zgrada. Ova varijanta podrazumeva sklapanje ugovora između stambene zajednice i pravnog lica koje pruža usluge.

"I vlasnik stana u zgradi i profesionalni upravnik izvršavaju odluke stambene zajednice. Ono što se stambena zajednica dogovori, to upravnik sprovodi, ali je dužan da predlaže održavanje zgrade, da prikuplja ponude firmi koje se bave održavanjem...", objasnila je u Danu uživo Vesna Protuplinac.

Da bi neko stekao licencu profesionalnog upravnika mora da ima zavšenu najmanje četvorogodišnju srednju školu, prođe obuku u Privrednoj komori i položi ispit i upiše se u registar profesionalnih upravnika. Pre upisa u registar neophodno je i obavezno da ima i osiguranje od profesionalne odgovornosti, koje je obezbeđenje u slučaju da svojim radom nanese štetu stambenoj zajednici za koju radi.

Gošća Dana uživo objašnjava da profeisonalni upravnik pre svega odgovara firmi u kojoj je zaposlen, a PKS može da mu oduzme licencu ukoliko se donese pravosnažna odluka kojom se dokazuje da je načinio štetu stambenoj zajednici.

Registar profesionalnih upravnika, koji će biti dostupan na sajtu PKS, sadržavaće sve aktivne, rakinute i tekuće ugovore koje upravnici sklapaju sa stambenim zajednicima. Na taj način će svi moći da vide koliko ugovora je neki upranik sklopio i raskinuo, a profesionalni upravnik je dužan da Privrenoj komori dostavlja sve ugovore.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.