Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upitni svi stečajevi u zadnjih 10 godina

TUZLA - Vijest da je Ustavni sud FBiH potvrdio neustavnost Zakona o stečajnom postupku FBiH bivši radnici propalih firmi u Tuzli su dočekali sa veseljem.

Naime, Sindikat solidarnosti, koji je pokretač inicijative da se zakon promijeni, smatra da je došlo vrijeme da radnici budu na prvom mjestu.

Ustavni sud FBiH po zahtjevu Milana Dunovića, potpredsjednika FBiH, još jednom je potvrdio neustavnost federalnog zakona o stečajnom postupku. Presuda je inače donesena >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 23. marta 2016. godine, ali Dunović je obavijest o presudi dobio tek u utorak. Za tuzlanske radnike ovo je velika pobjeda.

"Nama je ovo izuzetno bitno. Ovo je istorijska pobjeda, prvo Sindikata solidarnosti kao inicijatora podnošenja te apelacije. Ogromne zasluge ima profesor Zlatan Begić, koji je napisao tu apelaciju. I onaj nacrt koji je usvojen prije mjesec dana je također neustavan. Sad ćemo vjerovatno naći dobar advokatski tim i tužiti Vladu FBiH kao donositelja neustavnog zakona", kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti, i dodao da već 10 godina radnici ispaštaju zbog takvog neustavnog zakona. Kopić je naglasio da se ovdje radi o milijardama za koje su radnici oštećeni i te milijarde su otišle u tuđe džepove.

Mihada Hrnjičić, bivša radnica Konfekcije "Borac" Banovići, smatra da je to jako bitno za radnike jer su oni oštećeni i bili su na ko zna kojem isplatnom redu. Ona i njene kolege otišli su na biro sa 17 godina neuplaćenog staža.

"Radnici treba da budu na prvom mjestu. Mi nismo krivi ni za šta. Mi smo samo znali raditi, a drugi su vodili politiku i državu i, evo, vidimo kako su je vodili. Očekujemo da se bar sada isprave greške i da radnicima bude uplaćen radni staž", kazala je ova bivša radnica.

Presudom Ustavnog suda FBiH otvara se pitanje svih stečajnih postupaka provedenih u posljednjih 10 godina, a to podrazumijeva i pravo na imovinu radnika koji su protuustavno obespravljeni, ali se istovremeno postavlja i pitanje gdje je završio novac koji je uskraćen radnicima. Bivši radnici očekuju da se novim Zakonom o stečajnom postupku otklone sve nepravilnosti koje su im uskraćivale njihova prava.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.